начало
избор на брой
СЪЧЕТАНИЕ МЕЖДУ ИСТОРИЯ И ВНИМАНИЕ КЪМ
ДНЕШНИЯ ДЕН

По повод на юбилея на Военноморска база Варна излезе специално подготвеното издание „110 години Военноморска база Варна (1897-2007 г.). Цитадела на военноморската ни сила”* – съвместна продукция на Военноморския музей и Издателска къща „Морски свят”, със съдействието на Изпълнителна агенция „Военни клубове и информация” към Министерството на отбраната. Заглавието недвусмислено и с основание подчертава водещото място на моряците от варненската база  в българския военен флот. В тези 110 години нейната история по-скоро диктува, отколкото следва основните жалони на историята на целия флот. Тънката книжка може да бъде определена като необходима и спокойна равносметка пред миналото и достойно представяне на съвременните базови подразделения пред
днешното поколение, особено ако имаме предвид, че през отминалия повече от век история на базата, дори в предвоенни или военни периоди, българското общество не е било толкова критично към армията, включително и флота, колкото е днес. Изданието е с умерени като обем текстове, които разглеждат поделенията на базата в тяхната специфика и развитие, придружени с подбрани снимки. Тук могат да бъдат прочетени и имената на командния състав в цялата 110 годишна история на базата.
Съставител е капитан ІІ ранг о.р. д-р Атанас Панайотов. Основният консултант е командирът на базата бригаден адмирал Румен Николов. Архивните снимки са предоставени от Военноморския музей, а художественото и дизайнерското решение е на капитан-лейтенант о.р. Юлиан Недев и на Йозеф Зидаров.
Книжката може да бъде определена като съчетание между лаконична история на Военноморска база Варна и преимуществено внимание към днешния ден. Съвременните изисквания пред ВМС не подминават нито корабните сили, нито тиловите служби, а участието в национални и международни учения, което е основен елемент от учебната и бойната подготовка, е представено и с кадри от процеса на евроатлантическата интеграция - участието в активациите на оперативното съединение “БЛЕКСИЙФОР”, в ученията “Кооператив партнър”, “Черноморско сътрудничество”, “Бриз” и др.
В юбилейното издание могат на намерят “своите” страници всички, преминали службата си в поделенията на базата, техните близки, както и тези, които ценят и уважават българския флот.
Д-р МАРИАНА КРЪСТЕВА,
консултант на изданието
* „110 години Военноморска база Варна 1897-2007. Цитадела на военноморската ни сила”, В., ИК „Морски свят” - Военноморски музей, 2007, 24 с.