избор на брой
начало
ЗА БОЦМАНА, ДОКТОРА, ВИНОТО И ЛИМОНАДАТА
Службата на различните класове кораби във Военноморските сили си има специфика. Има такава и по отношение на екипажите и изискванията към тях. Например, всеки член на екипажа си има заместник – както по длъжност, така и по различните разписания – по сигнал „Бойна тревога”, по заставане и снемане от швартови, по борба с вода и пожари, че и по приборка (почистване на кораба).
Има обаче и длъжностни лица, без които корабът не може да излезе в морето. На подводниците, по наше време такива бяха командирът, боцманът, шифровчикът и докторът.
Когато командвах подводницата „Победа”, имах колоритни доктор и шифровчик – съответно мичман Веселин Чобанов и старши лейтенант от медицинската служба Николай Николов.
Боцманът беше майстор на хоризонталните рули, караше подводника „по конец” по дълбочина притежаваше „тежичко” чувство за хумор и бе любител на хубавото вино.
Докторът имаше значителен опит като „селски” лекар, беше „израждал” жени, шил рани от брадви, с една дума – не се плашеше от нищо. И той отдаваше необходимия дан на хубавото вино.
За беля двамата ни герои бяха и съседи. Живееха в


Капитан І ранг Станко Станков като офицер от резерва на командирския перископ на борда на последната ни подводница – „Слава”.
блок 21 на квартал „Възраждане” (Варна) и честичко споделяха винцето си.
Един ден в беседката пред щаба на дивизиона подводници, в тесен кръг, се обсъждаше пиенето на червено вино. Спорът бе принципен - разваля ли се виното, когато му капнеш малко лимонадка в чашката, или става по-пивко? Едни „за” лимонадата, други „против”... докато се намеси боцманът:
- Другарю (май още не бяхме на „Господин”) капитан-лейтенант, аз гледам на спора от по-различна позиция. Например, когато докторът ми звъни на вратата, поглеждам през шпионката - ако не носи лимонада, му отварям, но ако носи - не го пускам в къщи!
- И защо бе, боцман? - питам аз.
- Ами защото той без лимонада изпива две кила вино, а с едно голямо
шише лимонада - шест кила!
Хем не беше габровец нашият боцман...

Капитан І ранг о. р. Станко СТАНКОВ
Снимката е от личния архив на автора