избор на брой
начало
ПАТКАТА НА КАПИТАНА
„Времето на финикийския флот” наричахме годините около 1950-а. Тогава България имаше само четири големи железни кораба и много национализирани дървени гемии. Екипажът на гемиите беше от 8 – 10 човека и което беше най-важното - нямаше помполит – официален доносчик.
„Най-сладки” бяха воаяжите до Израел. Контрабандираше се главно с хранителни продукти. Какви ли не скривалища се измисляха из корпуса, за да се скрият пити кашкавал, тенекии със сирене, луканки и какво ли не още. Най-трудно беше да се мине през българската контрола. Евреите обикновено си затваряха очите. Новата държава едва се справяше с глада. 
До самия вход на пристанище Хайфа имаше една голяма бакалница. Нейният собственик Кемала веднага купуваше каквото му занесат нашите моряци. Веднъж боцманът Шишо му продал консерви, на които предварително сменил етикетите „Варен грах” с „Телешко варено”. При следващия воаяж, противно на очакването, Кемала въобще не повдигнал въпрос за измамата, но когато платил донесената му „марфа” спокойно приспаднал разликата от цената между грах и телешко.
На гемията „Тракия” известният бургаски капитан Хамхума, прочут с голямата си лакомия, решил да направят голям удар. Ще занесат живи патки - нещо безценно.
Всеки купил по една патка и ги скрили във верижния сандък, където се наслагва котвената верига. Когато тръгвали от България, преди контролата да се качи на кораба, капнали по малко ракия в гърлата на патките, за да не квакат.
Пристигнали пред Хайфа, но им наредили да се закотвят докато се освободи място на кея. Пилотът изкомандвал: „Фунда, котвата!” и с дрънченето на котвената верига във въздуха изригнал бял облак от перушина.
Престояли на котва цяла нощ и извадили, каквото е оцеляло от верижния сандък. От десетте патки останали само две живи. Чудили се как да се оправят. Тогава капитан Хамхум приключил спора: „Каквото искате правете, но знайте, че патката на капитана никога не умира.”
Капитан Асен ДРЕМДЖИЕВ


Капитан Асен ДРЕМДЖИЕВ
Пристанище Бургас през 50-те години на ХХ век. Ясно се вижда натоварването на поредната гемия. Снимка LostBulgaria.com