избор на брой
начало
„КОГАТО ЕДИН КОРАБ ЗАГУБИ УСТОЙЧИВОСТ”...
Публикуваният на 25 февруари 2011 г. разказ от Янчо Бакалов „Аралъци” (разказаното за Митко Бонев, за учителския период – тъпанарите и лесковите пръчки) събуди у мен спомена за капитан I ранг Александър Левков, за неговата първа лекция по „Теория на кораба” при първата ни учебна година (есента на 1950 г., на висшия отдел в Морското училище - випуск 1948 г.).
Капитан I ранг Левков обходи класното ни отделение с добронамерен поглед и започна бащински загрижен разговор, в който описа сложността на материята която ще изучаваме като една от важните за безопасното мореплаване. Той обяви че класните задачи ще решаваме  с всички пособия, които притежаваме. Отбеляза, че е необходимо специалистът да знае какво може да ползва при решаване на сложните проблеми, а не да сгреши, разчитайки, че е запомнил безпогрешно всичко, което трябва да знае.
За да подчертае важността на това, той ни разказа за поведението на учащите се в Морския кадетски корпус в Петербург в стари времена.
Там, който не си вземе изпитите, бил подлаган на бой с пръчки, накиснати в каца. За да избегнат боя, не добре подготвените срязвали на три части записките – да знаят по малко от материала и да получат поне тройка. Тези, които били убедени, че и с това няма да се справят, преди изпита отивали в мазето при кацата и с ножче изглаждали пръчките, за да не получат тежки наранявания от чеповете. Тогава капитан I ранг Левков заяви: „Аз не искам при вас да се получи така – да режете записките на пет части вместо на три - тъй като боят сега е забранен.”
Бащински се усмихна, погледна в малкото си тефтерче и започна по същество първата си лекция, в която детайлно описа значението на предмета, който ще изучаваме и привърши лекцията със сентенцията:
„Когато един кораб загуби устойчивост, чака муха да кацне, за да се преобърне”
Запомних всичко това завинаги от този великолепен преподавател и педагог.
К.д.п. Николай ЙОВЧЕВ


Капитан I ранг Александър Левков. Снимка: http://www.naval-acad.bg/Bg/mu-125g/alej/levkov.html Там можете да се запознаете и с биографията на този забележителен преподавател и педагог.
Барелефът на капитан I ранг Александър Левков в Алеята на преподавателя във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Снимка МВ