избор на брой
начало
СТРАШИЛИЩЕТО НА ФЛОТА
“Спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се”
Илф и Петров

Страшилището на Флота… През 70-те и 80-те години на миналия век то се наричаше полковник Иван Гевезов! Комендантът на Варненския гарнизон! Опрятен, лъснат, гладко избръснат, подстриган като щатски „тюлен” във филм на Силвестър Сталоун и ... всевиждащ! Преди да каже нещо разперваше пръстите на лявата си ръка, което значеше минимум пет денонощия арест! Бр-р-р! И сега ми настръхва косата – два пъти съм виждал този жест, предназначен лично за моя милост! Изискваше дори в личните си автомобили да не пушим и да шофираме с фуражки?!

*      *     *
Веднъж, на месечно планиране в Щаба на Флота командващият – адмирал Васил Янакиев, традиционно попитал:
-Полковник Гевезов, имаме ли нарушения от старши офицери през отчетния период?
-Тъй вярно, другарю адмирал! Преди седмица констатирах нарушение- неопрятен външен вид от старши офицер!  Представяте ли си? Капитан първи ранг, ПОЧТИ ПОЛКОВНИК и ... неподстриган!

*      *      *
Върви си по Варненските улици лейтенант – авиатор във флотска униформа, от състава на Отделната противолодъчна ескадрила вертолети (ОПЛЕВ), по известна като „Чайка”.  Мръсничък, неизгладен, като всеки ерген, с фуражка, килната „на уволнявка”. На всичко отгоре и пуши в движение. Насреща му – полковник Гевезов. Лейтенантът няма честта да го познава и затова не взема обичайните в такива случаи мерки по бързо отклонение от целта, а просто му козирува. И се започва:
-Вие, другарю лейтенант, я се поспрете малко! Аз съм полковник Гевезов, комендантът на гарнизона. Вие виждали ли сте някога полковник Гевезов необръснат?
Младокът започнал да разбира че „долната граница на облаците” се снижава, а краят на „полосата за излитане и кацане” съвпада с двора на гарнизонния арест, дори не помисля да каже, че изобщо не е виждал този полковник. Отговаря по устав:
-Съвсем не, другарю полковник!
-А виждали ли сте полковник Гевезов да носи фуражката си килната на тила? Или да пуши в движение?
-Съвсем не! – лейтенантът обаче, вече има нещо на ум и мислено „посяга” към лоста за „форсаж”.
-А виждали ли сте...
-Другарю полковник, разрешете да доложа!
-Доложете! – лявата ръка на Гевеза бавно разперва пръсти ...
-А вие, другарю полковник, виждали ли сте лейтенант как БЯГА?
И включил „форсажа” на пълна мощност, лейтенантът за миг „излита” от зоната извън предела на визуалната видимост. Полковник Гевезов бащински се усмихва, махва с ръка и продължава да носи службата в гарнизона. Службата му е такава, иначе и той обича находчивите момчета от флота ...
Капитан I ранг от резерва на ВМС
Станко СТАНКОВ