избор на брой
начало
СТЪКЛЕНА ЗАВЕСА
През 1946-а Чърчил казал, че от Шчечин на Балтийско море до Триест на Адриатическо, през Континента, е  спусната „желязна завеса”. С течение на годините, това, все по-ясно и болезнено го осъзнавахме.
Бях накарал екипажа си да боядисва нещо в трюмовете. Седнал спокойно на мостика, тайно си пушех „Марлборо”, което сестра ми донасяше от Белгия. Погледът ми спря върху някаква прозрачна бутилка с капачка, която плаваше всред водорасли и мазутни петна из пристанищния басейн. Вероятно е била изтървана от полския кораб, разтоварващ на четвърти кей – обикновено в „дълбоката магазия” се изхвърлят непотребните вещи.
Извиках хората и след доста усилия, с куките и хвъргалото издърпаха до борда и извадиха бутилката. Оказа се, че не е стъклена, а от някаква нова мека материя. Доста приказвахме и умувахме, защото по него време дори млякото се купуваше в конични стъклени буркани.
Механикът отиде до паркинга, източи с маркуч от резервоара на колата си малко бензин и изчисти бутилката от мазута. Боцманът пък я изплакна със сапунада и я положи върху масата в салета. Гледахме я като загадъчна амфора от бъдещето. Това ли е новата материя – пластмаса? Спорихме за какво ли е служила тази двулитрова бутилка – дали за вино, дали за зехтин… Никой не предположи, че може да е за минерална вода. Изникна и въпросът, кой да я вземе. Всички решиха единодушно, че „ценната находка” се полага на капитана.
Прибрах съкровището в чантата си и го отнесох у дома.
Капитан Асен ДРЕМДЖИЕВ
Снимката е от дигиталния архив на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” - Варна


Капитан Асен ДРЕМДЖИЕВ
Нека не забравяме, че по време на „желязна завеса” Варна за няколко години е носила името Сталин...