избор на брой
начало
МОРСКИ ГЕОЛОГ
Тази резил работа я свърши Фрунзето, командир на курсантски взвод в нашия батальон, за който сте чели в моята авторска рубрика „Кранци от левия и десния борд” на електронния „Морски вестник”. Вече сте видели, че до 1974 г. летният гребно-ветроходен лагер с първокурсниците се е устройвал във флотския район „Туфла кула”, а на следващата година 14-а рота, на Цезара, усвоява лагера на Червенка, в Созополския залив. Ние, 15-та, бяхме след тях и вървяхме по отъпканата пътечка.
Фрунзето беше изпратен при нас като лодководач само за летния лагер – такава беше традицията, взводните командири от другите роти през лятото се събираха при новобранците, зачисляваха им по една „ЯЛ-десятка” и учеха на гребане и ветроходство петнадесетина салаги.
Спомняте ли си оня хит, транзисторния приемник „ВЕФ”, с къси, дълги, средни и УКВ,  които трябваше да има всеки уважаващ себе си младеж?  Когато посъбрах исканата сума парички, „ВЕФ”-овете временно бяха изчезнали от магазините, а на тяхно място се мъдреше някакъв „Геолог”, със същите размери и дизайн, но изпълнен в цвят „махагон”. Взех го на пожар, защото лагерът идеше и накъде без музика...
Фрунзето си беше хулиган по убеждение и по време на лагера не пропусна да се прояви. Чухме, че една вечер ходил с лодката и с няколко апапа под остров „Иван”, уж за риба, но сигурно са мачкали забърсани по плажа мацки, а точно тази вечер да вземат да вдигнат по тревога бригадата в Созопол и катерите ги изправили на нокти, докато прелитали покрай тях без да им цепят басма.
Маршрутите, зоните и точките, ограничаващи района за плаване на лодките в залива под ветрила, бяха точно указани, но Фрунзето човек като хората ли е?
Докато другите се въртяха далеч от брега, аз и още седмина, под надзора на другаря Пенев, треньора по гребане, изобразявахме гребен отбор и правехме


Гребно-ветроходна лодка ЯЛ-десятка
Транзисторът „Геолог” (в почти морско изпълнение)
мазоли на милята с една тумбеста „ЯЛ-шесторка”. Това продължи, докато покрай нас не прехвърча яхтичката „420”, която имахме в лагера и един мичман-школник от спортната рота усъвършенстваше на нея майсторско управление.
- Един от вашите се е обърнал на къмпинг „Черноморец”, давайте нататък! - и отмина към другите лодки.
Докато те оберат парусите, такелажа, докато снемат мачтите - ние вече бяхме пред плажа на къмпинга, а ротният беше стигнал там преди нас по брега, с колата на един от офицерите в лагера.
Лодководачът беше - трябва ли да казвам кой - Фрунзето. Решил е да се пофука на тези от къмпинга и замъкнал лодката чак до прибоя. Като ги ударила първата вълна, той се паникьосал какво да прави - и изпълнил образцово „овъркил”! Парусът беше полегнал стръмно подводно на една страна, а корпусът небрежно си показваше килчето само на метър-метър и нещо под нивото на водата. Наоколо плаваха ризи, няколко гребла, курсанти и самият Фрунзе с шапка на главата. Тъй като прибоят беше доста силен, курортистката агитка не смееше да отиде чак при тях, но зяпачи имаше бол.
С пристигането Пенев ни изкомандва да приберем греблата, останаха само тези на загребните и  с тях започнахме да маневрираме и да прибираме имущество - кисата, няколко гребла с привързани към тях ключове, дребен багаж, който бяха успели да спасят, само за хората още нямаше „добро”. Като подходиха и другите, започнахме да прибираме и наборите, в нашата лодка през планшира тежко се прехвърли Драго Кънчев, а аз чак сега включих - тази сутрин му дадох „Геолог”-а, че нещо беше започнал да изпада в депресия от монотонните дни.
- Браво бе, Дражко, да си ми жив и здрав, а „Геолог”-ът къде е? - казах го хей така, колкото да се засмеем.
Драго обаче се отзова без задръжки.
- Чакай, дядка, знам го къде е! - и се бухна обратно във водата.
Гмурна се при лодката, а след секунди изплава - повярвайте ми, с „Геолог”  в едната ръка. Прибрахме ги и двамата, и докато му се смеехме, той го триеше любовно с някакъв парцал от нашата  лодка, после го остави да се суши опрян на транеца.
Щом се прибрахме в лагера - Драго включи приемника и той засвири!
„Геолог”, запомнихте ли? В морско изпълнение. Ако видите някъде, купете си и го дайте на Драго, той знае какво да го прави!
Янчо БАКАЛОВ