избор на брой
начало


Пълният текст на този разказ в PDF-формат


ДЕСАНТНАТА БРИГАДА НА БЪЛГАРСКИТЕ
ВОЕННОМОРСКИ СИЛИ (ИМАШЕ Я!)…

Мобилизираха Десантната бригада. По-точно мобилизираха щаба на бригадата и единият й дивизион. Другият дивизион беше действащият, нашият. Освободихме място за мобилизираните кораби. Преместихме нашите по-напред, до чупката на кея, срещу дежурната стая.  Наредихме ги в две групи от по 4-5. Зад нас подредиха мобилизираните, по същия начин. Получи се внушителна групировка от малки десантни кораби. Два дивизиона. Десантна бригада. На бригадата й предстоеше учение. Реално учение с приемане и стоварване на реален десант.
По „не явна” и не официална, предварителна информация, товаренето на десанта трябваше да е в „северния”, а стоварването му тук в „южния” район. До края на деня бригадата трябваше да е провела строевото си сглобяване. Щабът на бригадата, част от дивизионните офицери и матроси бяха тук от вчера.
Сутринта, още преди вдигането на флага, пирсът пред десантните кораби оживя. Пристигаха и заминаваха камиони с различни имущества и материали. Старшините търсеха командирите на кораби, предаваха каквото носеха, оформяха документите и си тръгваха. След вдигането на флага движението нарастна...
На о.з. капитан І ранг Лъчезар ЛАЗАРОВ