Към колекцията на М. Заимов


начало
избор на брой
"Морски колекции"
Попълнение в колекцията на Михаил Заимов (2):
ЦАР ФЕРДИНАНД НА ТОРПЕДОНОСЕЦ
Новото попълнение в колекцията на Михаил Заимов e на темата „Цар Фердинанд на торпедоносец”. На колекционерите са известни снимки, на които Цар Фердинанд е на борда на учебния крайцер „Надежда”. Но на тях царят е с военна униформа. Представените четири фотоса показват един друг Цар Фердинанд, в по-делнично и чисто цивилно облекло. Фактът обаче, че снимките са дело на специално поканен фотограф от Франция, който е придружавал монарха по време на неговите изяви, показва, че той се е харесвал и в този външен вид.
Снимките показват учебно плаване на български торпедоносец тип „Дръзки” с участието на Цар Фердинанд. Интересното в три от общо четирите снимки е присъствието на героят от Балканската война капитан II Димитър Добрев, като в едната ясно си личи как той обяснява нещо на царя. Отношенията между двамата са повече от интересни. Русофилът капитан II ранг Добрев не е хранел особени симпатии към цар Фердинанд, най-вече заради неприкритата поддръжка, която монархът оказвал на френските военни доставки за флота. А доставките, както е известно, не винаги са били с необходимото качество и с реални цени.
Датирането на снимките ще се улесни с уточнението на периода, през който е гостувал в България френския фотограф. Но и без тези данни може да се каже, че снимките са станали най-вероятно през периода 1908 – 1910 г., когато капитан II ранг Димитър Добрев е началник на Морската минна отбрана, в чийто състав влизат учебния крайцер „Надежда” и шестте новодоставени от Франция торпедоносеца, по-късно известни като тип „Дръзки”. Упорството, с което бъдещият герой отстоява националните интереси при приемането на втората серия от три торпедоносеца, бива „възнаградено” от Цар Фердинанд с уволнение през м. март 1911 г. по времето когато Добрев изпълнява и длъжността началник на флота.
На 20 септември 1912 г. обаче мобилизираният капитан II ранг Димитър Добрев се завръща на служба и в нощта на 8 ноември повежда отряда торпедоносци в атаката срещу турския крайцер „Хамидие”, по време на която постига първата българска морска победа.
МВ