начало
избор на брой
"Морски колекции"
КАРТИЧКА ОТ ЦАРИЗМА СЕ ПРОДАВА И ПРИ
СОЦИАЛИЗМА!

Вчера ви запознахме с Пустеещата сграда на рибарското училище в Созопол (1933 г.). Днес ще ви представим същия сюжет, но с много по-приятно изражение. На пръв поглед, едва ли ще учудим някой, още повече, че това изображение вече е познато на редовните читатели от публикацията Чия е идеята остров Св. Кирик да стане музей?. Тогава пояснихме, че става въпрос за: „Созопол, снимката е направена през 40-те години на ХХ век. В залива, пред сградата на Морското училище, е закотвена ветроходната яхта „Стрела”, вдясно от нея е учебният ветроход „Асен”.
Интересното в тази пощенска картичка, която сега ви представяме, е не само лицевата, но и обратната страна. На гърба някой е написал: „Това е изглед на час(т) от Созопол. Виждат се о-в Св. Кирил с нашето у-ще, нашия кораб и много други лодки и яхти. Тука през лятото е много хубаво, но през зимата куче да вържеш - не стои. 26.08.1950 г.
Ние вече имаме публикация точно за това събитие - първата лятна морска практика на кадетите от 49-и випуск на Морското училище на о-в Св. Кирил, и това е споменът на к.д.п. Николай Йовчев Кадетски премеждия край Созопол. Там се посочват учебните кораби „Асен” и „Милка”, както и „Н. Вапцаров” (бившата гемия на Параходство „БМФ” с предишно име „Горянин”). Само че на снимката не се виждат нито „Милка”, нито „Н. Вапцаров” („Горянин”), а само „Асен”. Вижда се обаче и ветроходната яхта „Стрела”,
бракувана през 1941 г.
Следователно, снимката е направена не по-късно от 1941 г. Но пък производителят й, колкото и да е неясен отпечатъкът му, ясно има петолъчка в емблемата си. Значи е произведена след 1944 г. И какво излиза: пощенска картичка, снимана по време на царизма, се препечатва и продава и при социализма! При това - през 1950 г., когато вече е утвърдена идеологическата практика да се отрича почти всичко, което е направено преди 9 септември 1944 г. ... По-важното е, че неизвестният (засега) подател, е написал за сградата, че е „нашето училище”, с което потвърждава естествената приемственост между випуските от преди и след 1944 г., без значение къде и кога са учили.
МОРСКИ ВЕСТНИК