начало
избор на брой
"Морски колекции"
ДА СИ ПРИПОМНИМ: ПАРАХОДЪТ С ИМЕТО „СИЛИСТРА”
През тази година един от най-популярните сайтове за снимки на кораби http://www.shipspotting.com/ „качи” много качествена снимка на българския параход „Силистра” (SILISTRA - IMO: 5377989). Това е повод да си припомним някои неща за този интересен кораб, който е бил за сравнително малко време в състава на Параходство БМФ.
Параходът е построен през 1947 г. в THOMPSON & SONS, SUNDERLAND, ВЕЛИКОБРИТАНИЯ за собственика му WESTCOTT & LAURANCE LINES LTD (Ellerman Lines), LONDON, с редназначение превози на общи и насипни товари. Първото му име е VENETIAN. През 1964 г. получава името CITY OF LEEDS, а година по-късно - CATERINA P. През 1966 г. е закупен от българо-гръцкото дружество TRANSRODOPI и започва да плава под панамски флаг и с гръцки екипаж под името TRANSRODOPI III. На 5 декември 1967 г. е приет в Казабланка, Мароко, от български екипаж с капитан Илия Стоилов и главен механик Тодор Ръков. Получава името ACRUX и е включен във флота на ДТП „Тексим”. През 1970 г. е вече в състава на Параходство БМФ, което го експлоатира до края на 1975 г. Предаден е за нарязване на скрап в Сплит (дн. в Хърватия), в завода BRODOSPAS.
Параходът е едновинтов, двупалубен, тип „затворен шелтърдек” и е дълъг 108,5 метра, широк – 15,5 метра, гази 6,90 метра (DWT:4277 tons). Екипажът му се състои от 33 души. Може би най-интересното в характеристиките на кораба е неговата силова уредба: парна турбина, построена от WALSEND SHIPWAI & ENG. CO. LTD. с мощност 3800 к.с. С нея параходът постига максимална скорост от 11 възла.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка: http://www.shipspotting.com/


Параходът „Силистра” (IMO: 5377989), пред Малта. Снимката е на фотографа MICHAEL CASSAR и е направена към 1972 г.