начало
избор на брой
"Морски колекции"
50-ГОДИШНИ КАРТИЧКИ ОТ ГРАДА-ГЕРОЙ
СЕВАСТОПОЛ

Представяме ви 14 картички на забележителни места от града-герой Севастопол. Те са отпечатани преди 50 години (през 1961 г.) в тогавашния Съветски съюз в тираж от 25 000 броя. Автор на снимките е Т. Бакман. Картичките са част от колекцията на Павел Т. Димитров - секретар-координатор на УС на Съюза на подводничарите в Република България (http://www.submariners.m-sat.bg).
Разбира се, за половин век градът-герой Севестопол се е променил много. Преди всичко, градът на руската морска слава е вече украински. Вярно, в него все още има руска военноморска база, но нейното бъдеще винаги ще бъде под въпрос.
Какво е характерно за тези пощенски картички? Най-вече това, че те най-добре показват духа на времето и особено на Студената война, когато Севастопол бе затворен град със специален пропускателен режим. В него далеч не всеки можеше да гостува, особено пък чужденец. Пак белег на Студената война е и учудващият факт, че на нито една картичка няма изобразен нито един от десетките бойни кораби, базирани някога там. Военна тайна! ...
Сред нашите читатели има мнозина, които в един или друг период са гостували в Севастопол. Някои ще се ориентират в забележителностите, други – може би не съвсем. Затова всяка картичка публикуваме с пояснителен текст на руски език. Надяваме се, че поясненията няма да затруднят и тези от нашите млади читатели, които не са изучавали сериозно руски език в училище.
МВ


Проспект Героев Севастополя
Панорама „Оборона Севастополя 1854-55 г.“
Вход на Малахов курган
Таврическая лестница
Музей Черноморского флота
Гостиница „Севастополь“
Графская пристань
Матроский клуб
Паметник затопленным кораблям
Паметник П. С. Нахимову
Паметник руским саперам
Паметник матросу П. Кошке
Театр имени А. В. Луначарского

Паметник очаковцам