начало
избор на брой
"Морски колекции"
ОТНОВО ЗА ПАРАХОДА „БУРГАС”:
ПОГЛЕД ОТ ТРИЕСТ

Параходът „Бургас” предизвиква обоснован интерес сред изследвачите на морската ни история. Ще добавя, че този интерес се проследява не само у нас, но и зад граница. Например, в справочниците на професор Юрген РОВЕР можем да прочетем как през Втората световна война „Бургас” не веднъж успешно се отклонява от торпедните атаки на подводниците в Черно и Средиземно море. Накратко казано, има защо параходът „Бургас” да е интересен.
Уважаемият инженер Иван АЛЕКСИЕВ правилно отново повдига тази тема и с присъщата му добросъвестност сподели откритите различия в източниците, т.е. статията му в някаква степен е с отворен край, която подканва и други мнения по въпроса.
Във връзка с това помолих моя приятел Нерео КАСТЕЛИ от Триест, където е построен „Бургас”, да се изяви и като автор на „Морски вестник”, за да допълни неизвестните данни за строителството и съдбата на парахода. А господин КАСТЕЛИ и неговите колеги, които се занимават от дълги години с историята на параходите, построени в Австро-Унгария и Италия, имат какво да споделят с почитаемите читатели на вестника.
По-надолу привеждам пълния текст от неговото писмо и данните за „Карниолия”/”Бургас”. Господин КАСТЕЛИ, в унисон на написаното от инж. АЛЕКСИЕВ, на свой ред също оставя края на текста си отворен, като се интересува от нашия коментар за края на парахода „Бургас”.
Изглежда, в перспектива може да станем свидетели на продуктивна дискусия на страниците на вестника.
Асен КОЖУХАРОВ

Dear Commander Kozhuarov,
I am very pleased to have been invited to collaborate with the fine site of  Mr Atanas Panajotov. 
Accordingly I attach the history of the CARNIOLIA with the details we have been able to collect up to now. 
I am saying “we“ because it is taken from a database compiled by a very good friend of mine, Giorgio Spazzapan of Savona. This database, that we call “Lessico“, contains the careers of almost all Austrian and Italian ships since the age of steam. It is a huge, lifelong work, to which I co-operate since many years and so I am allowed to use it freely even if it is has not been published yet.
I attach also some photos, courtesy of Mario Cicogna, another friend of mine.
I trust that above material will be appreciated by Mr Panajotov. I would like to have his comments on the end of the BOURGAS, as we have different dates.
Cordially yours
Nereo CASTELLI
Параходът CARNIOLIA в празнична разцветка, в италианско пристанище (?) - влекачът, който също е в празнична разцветка, има характерното име PLUTO.
Параходът CARNIOLIA в празнична разцветка във Freihafen (Hamburg?).
Една приятна изненада от италианските ни приятели: Параходът „Бургас” в Пристанище Варна, пощенска картичка от 1937 г. Тази пощенска картичка се публикува за първи път в „Морски вестник”.
CARNIOLIA
Ordered by: Societa di Navigazione a Vapore del Lloyd Austriaco - Trieste (AH)
To : Arsenale del Lloyd Austriaco - Trieste
23.5.1899: Keel laid (Yard No.60)
3.3.1900: Launched as the CARNIOLIA
31.7.1900: Completed
2812 gt  1734 nt  3680 dwt
96,73 x 12,44 x 6,57 x 6,25 m (steel)
1 Triple expansion steam engine with 2 boilers
1 prop 2000 ihp  13,5 knots
Passengers: 44 first, 17 second
Crew: 34
4 holds
7.1900: CARNIOLIA: Societa di Navigazione a Vapore del Lloyd Austriaco - Trieste (AH)
1900: Trieste-Black Sea Line
1914: Trieste-Trabzon-Batumi Line
8.1914: Requisitioned by the Austro-Hungarian Navy and renamed DAMPFER V.
9.1918: De-requisitioned
11.1918: Under control of the Inter-Allied Commission. Trieste/Ancona/Bari Line.
3.1.1919: CARNIOLIA: Societa di Navigazione a Vapore del Lloyd Triestino - Trieste
29.7.1921: Given to Great Britain as war reparation and after assigned to the Lloyd Triestino
1.4.1922: First experimental voyage Trieste/Odessa
1.7.1925: CARNIOLIA: Lloyd Triestino Societa di Navigazione - Trieste (IT)
8.3.1928: BOURGAS: Societe Commerciale Bulgare de Navigation a Vapeur - Varna (BU)
30.4.1941: Chartered to the German Government
7.11.43: Stationed in the Aegean
18.8.1944: BOURGAS: Deutsche Kriegsmarine (GE)
30.10.1944: Sabotaged in Salonika when the Germans abandoned the port.
3.1948: Refloated and broken up in Salonika

Бележка на редакцията: „Морски вестник” благодари на капитан І ранг доц. д-р Асен КОЖУХАРОВ и на господата Nereo CASTELLI, Giorgio SPAZZAPAN и Mario CICOGNA за проявената отзивчивост и съпричастност към разглежданата тема за парахода „Бургас”. Изразяваме надежда, че те ще се включат и в следващите ни дискусионни форуми. А темата за „Бургас” наистина трябва да остане отворена. Не само заради различията в посочените стойности на дедуейта (пълната товароподемност). А тя, според официална публикация на Частния комитет на акционерите от Българското търговско параходно дружество - Варна, от 15 юли 1939 г., е 3575 тона след направения в началото на 1939 г. „пълен и коренен ремонт” в Марсилия: „коренното му ремонтиране и сменяване на пещите и основна поправка на котлите”. Възможно е класификационната организация „Бюро Веритас” да е нанесла известни корекции в основните характеристики на парахода след приключването на ремонта и дедуейтът да е намалял от 3680 на 3575 тона. Същото се отнася и за скоростта (от 13,5 на 11 възла). В същата официална публикация („Истината върху пълното изяснение и осветление за опознаване с действителното корабно и имуществено състояние днес на Българското търговско параходно дружество в гр. Варна”, Варна, 1939 г.) за параход „Бургас” е дадено следното:
- „дължина над всичко” - 99,81 (метра);
- „височина на стените” - 6,95 (метра);
- „горна ширина на корпуса” - 12,88 (метра);
- „дълбочина от кила до първа палуба” - 6,97 (метра);
- „височина до командна мостика” - 11,92 (метра);
- „мощност на машините” - 2000 (к.с.)
- „скорост” - 11 (възла)
- „консумация на гориво на 24 часа” - 24 (тона).
Има разминаване между публикуваното от изследователя Тремол ИВАНОВ и посоченото от Nereo CASTELLI за последната страница от биографията на парахода „Бургас”. Според българския автор, корабът е потопен от германците на 2 септември 1944 г. край т.н. „Югославски кей” в Солун, а изваждането му от гърците е станало на 15 януари 1945 г. и „по непотвърдени данни” - даден за нарязване. Според италианския изследовател, това е станало съответно на 30 октомври 1944 г. и през март 1948 г. В монографията на д-р Мариана КРЪСТЕВА „Морето в международните отношения и външната политика на България 1944 - 1949 г.” (Варна, 2005 г.) се посочват сведения на очевидци, че през м. февруари 1946 г. в Солунското пристанище все още се виждат останките от парахода „Бургас”. Въз основа на тези сведения българската страна полага усилия за запазването на правата на собственост върху тези останки, но те се оказват безуспешни. Така че едва ли гърците са успели още през януари 1945 г. да извадят останките от „Бургас”.
Финалът наистина остава отворен за следващите мнения.
Атанас ПАНАЙОТОВ

До сега по темата:
4 октомври 2011 г. Параходът „Бургас” в Пристанище Бургас (пощенска картичка)
7 октомври 2011 г. Поправка: Параходът „Бургас” е построен не в Италия, а в Австрия!
8 октомври 2011 г. Още едно допълнение за „Carniolia”/”Бургас”