начало
избор на брой
"Морски колекции"
ОЩЕ ЗА ПОЩЕНСКАТА КАРТИЧКА С
ИЗОБРАЖЕНИЕ НА ГЕМИЯТА „СВ. ИВАН”

В рубриката „От фондовете на Държавен архив – Варна” наскоро ви запознахме с една интересна пощенска картичка. На нея се виждат няколко кораба и ветрохода във Варненското пристанище, сред които откриваме и ветроходната гемия „Св. Иван” (3 май 2012 г. Пощенска картичка с изображение на гемията „Свети Иван”). Получихме запитване от читатели кой е автор на снимката. За съдействие се обърнахме към нашия приятел капитан Стефан Методиев и благодарение на него ви даваме още информация в тази насока. Той ни даде екземпляр от същата пощенска картичка, притежавана от Павел М. Шулга, който е в роднински отношения със собственика на гемията.
На гърба на пощенската картичка е отпечатан текстът: „Фото „Изгрев” - Аврам Славов - Бул. „Сливница” – Варна”. Няма данни за тиража на отпечатана пощенска картичка, но фактът, че само за две седмици открихме два екземпляра от нея, е показателен. И нещо любопитно. Фотографът Аврам Славов е проявил и добър репортерски нюх. Оставайки незабелязан, той е успял да улови в обектива си един интересен момент. Долу, в ляво, при увеличаване на образа, се вижда как един варненец се облекчава по малка нужда върху кейовата стена, без да се притеснява от околното обкръжение... Вероятно тогава наоколо е нямало обществена тоалетна. Добре, че не го е напънало по-сериозно!
Очакваме и други ваши предложения и находки в тази тематична област!
МОРСКИ ВЕСТНИК
Пощенската картичка, на която се виждат няколко кораба и ветрохода във Варненското пристанище, сред които откриваме и ветроходната гемия „Св. Иван”
Същата пощенска картичка, гръб