начало
избор на брой
"Морски колекции"
Момент от митинга, състоял се в Пристанище Варна на 3 август 1961 г. пред десния борд и средната надстройка на кубинския кораб „Лас Вилас”.
НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРО-КУБИНСКИТЕ МОРСКИ
ВРЪЗКИ (1961 Г.)

Едва ли ще изненадаме читателите на „Морски вестник”, които се интересуват от българската морска история, че на 15 март 1961 г. под командването на капитан Димитър Хаджииванов (по-късно, през периода 1963 – 1970 г. – директор на Параходство БМФ) моторният танкер „Антон Иванов” доставя съветски нефт в пристанище Нуевитас. Главен механик на танкера тогава е Пенчо Пенчев. С това посещение танкерът става първият наш кораб, посетил островната държава Куба.
По-малко известно е продължението на това начало. И то е следното: само няколко месеца по-късно – на 3 август 1961 г., Параходство „Български морски флот” организира посрещането и пребиваването на първия кубински кораб, посетил българско пристанище. Във Варна е организиран митинг, на който началникът на БМФ Стоян Неделчев приветства гостите от Куба. Капитанът на „Лас Вилас” Мелкиадес Ескала отговаря на приветствието  и благодари за топлото посрещане. На следващия ден кубинският екипаж гостува на екипажа на кораба „Мир” с капитан Георги Дюлгеров. На 5 август 1961 г. „Лас Вилас” отплава от Варна, приел на борда си 1500 тона български боб.
По-късно е организирана редовна българо-кубинска морска линия, за която ще ви припомним в отделна публикация.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Илюстрациите са от архива на МОРСКИ ВЕСТНИК
Публикацията във вестник „Маяк”, от която черпим информация за събитието.