начало
избор на брой
"Морски колекции"
НЕПУБЛИКУВАНА СНИМКА НА ПАРАХОДА
„РОДИНА” (1946 Г.)

Морският календар на България ни подсказва, че днес, освен Денят на Съединението, отбелязваме и 65-та годишнина от първото пресичане на Екватора от кораб, плаващ под български флаг. Параходът „Родина” е този първи български кораб, който прекосява екватора. Това се случва на 6 септември 1947 г., когато под командването на к.д.п. Георги Дюлгеров параходът извършва своя втори рейс, продължил близо година. На проведеното тържество по този случай на членовете на екипажа се връчват нептунови свидетелства, с които те са провъзгласени за „рицари на морето”.
„На път от Александрия (според други автори - от Аден, бел. ред.) за Дърбан (ЮАР) с опасен товар (авиационни бомби) под командването на капитан
Георги Дюлгеров в сезона на югозападните мусони в Индийския океан, корабът преодолява силни бури. По-късно, под командването на младия тогава капитан Димитър Цанев, този кораб със съветски товар за първи път достига Бенгалския залив, за да разтовари в Читагонг. Поведението на капитана и екипажа заслужават похвала” - отбелязва Тремол Иванов в своята книга „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава” (Варна, 1996).
5280-тонният „Родина” е построен като „Данбелт” (тип „Ханза”) по германска поръчка през 1944 г. в Дания, Копенхаген. Предназначен е да превозва генерални (общи) товари. Попълва корабния парк на търговския флот на България през 1946 г. Договорът за продажбата му е подписан на 8 юни 1946 г. Цената му е 1 050 000 щатски долара. Приемането на кораба започва на 2 септември 1946 г. На 25 септември с. г., в Копенхаген, при подходяща церемония на борда датското знаме на „Данбелт” е спуснато и е вдигнат българският трикольор. Първи капитан на „Родина” е Димитър Фурнаджиев, първи главен механик е Иван Златарев.
При плаването си към България обаче „Родина” е под полски флаг и с комендант - полски капитан. Това е превантивна мярка, предизвикана от обстоятелството, че България все още няма подписан мирен договор. Това би могло да доведе до евентуални претенции за конфискация на неин кораб. Този факт е известен на нашите морски историци. Но няма публикувана снимка, която да удостоверява особения статут на българския параход „Родина” по време на първото му плаване. Благодарение на приятеля на „Морски вестник” г-жа Стоянка Савова -Хаджииванова, това сега става възможно. Снимката е от личния архив на к.д.п. Димитър Хаджииванов - член на първия екипаж на „Родина” като помощник-капитан. На фотографията добре личи надписът на кърмата на кораба: RODINA - GDYNIA. Не е известно кога точно е коригиран този надпис, но по принцип това би трябвало да стане тогава, когато поляците формално продават (както формално са купили) кораба на България.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката е от личния архив на к.д.п. Димитър Хаджииванов (1920 - 2010 г.)