начало
избор на брой
"Морски колекции"
ВОЕННОМОРСКА БАЗА ВАРНА ПРЕЗ СРЕДАТА НА
МИНАЛИЯ ВЕК

По снимки и документи на капитан ІІ ранг Димитър Христов Хараламбиев

През миналата година ви представихме снимки и документи от архива на капитан ІІ ранг Димитър Христов Хараламбиев (24 юли 1921 г. – 20 май 1960 г.), които получихме благодарение на съпругата му Нина (последователно служител във Военноморското училище и в Щаба на ВМС, а след това и в морската част на филмата „Трансимпекс”), и на дъщеря му Ана (дългогодишен служител в Пристанище Варна): 20 май 2010 г. 50 години без капитан ІІ ранг Димитър Христов Хараламбиев; 11 октомври 2010 г. Забравените корекции в химна на Морското училище. Тогава ви обещахме, че ще ви представим и други части от архива, за да придобиете по-добра представа за епохата на 40-те и 50-те години в българския военен флот.
Днес ви предлагаме снимки от архива на капитан ІІ ранг Д. Х. Хараламбиев, които ни дават възможност да се запознаем с това как е изглеждала Военноморска база Варна по време на Втората световна война. През 1945 г. той започва службата си тук след завършването на Военноморското училище, а преди това често е тук на практически занятия и стаж. По-късно служи в щаба на военноморската база и в Щаба на ВМС, поради което има издаден и служебен пропуск от 1954 до 1955 г. Този документ ни дава информация не само за пощенския код на базата: 20240, но и за явното й наименование: „Флотски район”. Това личи както от разчитането на печата, така и от червените инициали „ФР”.
Едната от снимките ни дава ясна представа за артилерийското въоръжение на торпедоносците тип „Дръзки” по време на Втората световна война, както и за това къде е разположено оръдието – на кърмата, зад торпедните апарати. На втората снимка се вижда разположението на бойните кораби от състава на базата по време на войната. На челно място се вижда шасьорът „Черноморец” (застанал на борд), след него са разположени торпедните катери тип „Люрсен” (застанали на котва и кърма), а след тях – два торпедоносеца тип „Дръзки” (застанали на борд). Вляво се вижда стоящият на котва учебен ветроход „Асен”. Друга снимка ни дава на преден план рубката на шасьора „Черноморец”. Последният фотос ни предлага малко необичаен поглед към застаналия на котва и кърма в базата учебен кораб „Камчия”.
„Морски вестник” изказва още веднъж благодарност към наследниците на капитан ІІ ранг Д. Х. Хараламбиев за предоставената възможност да се запознаем с архива на морския офицер. Призоваваме към същото и други наследници, които разполагат с документи и снимки на морски офицери от ВМС и от търговското корабоплаване. Във всеки такъв семеен архив има по нещо, което не само ще подпомогне изследователите да възстановят картината от съответната страница от морската история на България, но и ще популяризират делата на достойни мъже, служили на родината. Тяхната памет не бива да потъва в забрава.
МВ


Капитан ІІ ранг Димитър Христов Хараламбиев (24 юли 1921 г. – 20 май 1960 г.)
Пропускът на Димитър Христов Хараламбиев за Флотския район (Военноморска база Варна) за периода 1954 – 1955 г., вътрешни корици
Пропускът на Димитър Христов Хараламбиев за Флотския район (Военноморска база Варна) за периода 1954 – 1955 г., външни корици
Едната от снимките ни дава ясна представа за артилерийското въоръжение на торпедоносците тип „Дръзки” по време на Втората световна война, както и за това къде е разположено оръдието – на кърмата, зад торпедните апарати.
На втората снимка се вижда разположението на бойните кораби от състава на базата по време на войната.
Тази снимка ни дава на преден план рубката на шасьора „Черноморец”.
Този фотос ни предлага малко необичаен поглед към застаналия на котва и кърма в базата учебен кораб „Камчия”.