начало
избор на брой
"Морски колекции"
СНИМКИ НА МОТОРЕН КОРАБ ALFERATZ
(„ВАСИЛ ДРУМЕВ”)

В популярния сайт за снимки на кораби http://www.shipspotting.com има поместена снимка и на моторния кораб ALFERATZ („Васил Друмев”) - IMO 5011822. На пръв поглед, в съпътстващата снимката информация няма нещо, което да не ни е познато: построен е през 1952 г. в Германия: FLENSBURGER SCHIFFSWERFT FLENSBURG. Има разлика в посочената товароподемност (дедуейта) на кораба. Според сайта, тя е 9567 тона (така е и според изследователя Георги Калинов), а според официалния справочник на тогавашното ДСО „Воден транспорт” – 9730 тона. Това не е толкова съществено. По-важното се съдържа в следващата информация: корабът носи името „Васил Друмев” до 10 септември 1980 г., след което е продаден на ливански корабособственик и е преименуван на GEVO 1. Няма обаче данни до кога е плавал кораба.
Снимка на същия кораб, но с по-ниска резолюция, има и в британския сайт http://www.photoship.co.uk, но пък там няма допълнителна информация за кораба. За читателите, които проявяват по-голям интерес към ALLOGROGIA (това е първото име на кораба), ще припомним основните му данни:
- дължина (максимална) – 144,46 метра;
- широчина (при мидела) – 18,46 метра;
- газене (при пълен товар) 7,80 метра;
- водоизместване (при пълен товар) – 14 480 тона;
- екипаж – 32 души;
- главен двигател: „Зулцер”, 4200 к.с.
- навигационно оборудване: жирокомпас „Спери”, автопилот „АЕГ”, магнитен компас „В. Лудолф”, ехолот „Атлас”, радиолокационна станция „Пайлът Марийн Радар” (дистанция 22 морски мили).
Корабът е закупен за Държавното търговско предприятие „ТЕКСИМ” чрез дружество „ИМЕКСТРАКОМ” – Вадуц, Лихтенщайн. Приет е от екипаж с капитан Стефан Чамурджиев и с главен механик Анани Нанков на 25 декември 1964 г. в Ротердам, Холандия. От 1967 г. е в състава на Параходство „Български морски флот”.
МОРСКИ ВЕСТНИК


М/к ALFERATZ, снимка http://www.shipspotting.com
М/к ALFERATZ, снимка http://www.photoship.co.uk