начало
избор на брой
"Морски колекции"
ПРОТИВОВЪЗДУШНАТА ОТБРАНА НА
ЕВКСИНОГРАД (ПРИ ЦАР БОРИС ІІІ)

Царство България не обявява война на СССР, независимо от присъединяването си към Тристранния пакт. Това обаче не предпазва страната от евентуална ответна реакция от страна на Съветския съюз по повод разполагането на територията на България на големи формирования германски сухопътни, военновъздушни и военноморски формирования. И такива, макар и спорадични, не закъсняват. Ефектът от тях е незначителен, а официалната реакция на Царство България – никаква. Въпреки това, са взети мерки за защитата на царската резиденция – дворецът Евксиноград край Варна.
Благодарение на снимката, предоставена ни от антикваря Христо Досев (do_sev@mail.bg) от Варна, имаме възможност да ви представим детайл от противовъздушната отбрана на двореца. На снимката ясно се вижда усмихнат артилерист и зенитно оръдие,
Зенитно оръдие на позиция на височината над Евксиноград.
разположено на позиция на височината над Евксиноград (днес - вилна зона). Съоръжението около оръдието е изградено от дъски и дървени трупи, което подсказва, че не е дълготрайно, а временно. Най-вероятно позицията е изградена през лятото на 1941 г. По принцип през лятото цар Борис ІІІ често е пребивавал в Евксиноград и изграждането на подобна позиция е предпазна мярка, която не е лишена от логика.
След консултация със специалисти по история на бреговата ни артилерия можем със сигурност да кажем, че това оръдие е армейско. Бреговата артилерия на флота поема своя дял от противовъздушната отбрана на крайбрежието след 1944 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката ни е предоставена от антикваря Христо Досев (do_sev@mail.bg)