начало
избор на брой
"Морски колекции"
„КАПКА” В МОРЕТО? ДА, ИМА ТАКАВА – ВИЖТЕ Я!
Изразът „Капка в морето” е много популярен от векове насам. Използваме го, когато искаме да определим нещо като безкрайно незначително. Но през 20-те години на миналия век „Капка” в морето сме имали в буквалния смисъл на думата. Става въпрос за моторната лодка с това име, която е зачислена на Морската въздухоплавателна служба и най-често базира в Пейнерджик (днес „Чайка”) във Варненското езеро.
Както е известно, на 15 септември българската водосамолетна авиация е унищожена в буквалния смисъл, съгласно изискванията на Ньойския договол (1919 г.). Тогава всички водосамолети са предадени на французите и откарани на аеродрума в Божурище край София, където са унищожени заедно със самолетите на армейската ни авиация под контрола на съглашенците.
Новата структура под наименованието „Морска въздухоплавателна служба” е подчинена на гражданската Дирекция по въздухоплаването. „Нейното по-специално предназначение е да подпомага нашите полицейски (боен флот, съгласно Ньойския договор, след 1919 г. България няма – М.В.) кораби при изпълнение на полицейските им обязаности. И затова тя е в тесни връзки с Морската полицейска служба” – пише Сава Иванов в „Записки по въздухоплавателно дело” (Варна, 1930 г.).
Израз на тези връзки е осигуряването на плавателния парк, който обслужва скромната ни като мащаби морска авиация в периода между двете световни войни. Затова моторната лодка „Капка” (по нищо не се различава от останалите миночистачни лодки на Морската полицейска служба) е пребазирана за постоянно на Пейнерджик.
Снимката с изображението на моторната лодка „Капка” ни е предоставена от варненския антиквар Христо Досев, за което „Морски вестник” му изказва своята благодарност. Очакваме допълнения като факти, документи или други снимки и от нашите читатели, които проявяват интерес по тази тема.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимката ни е предоставена от антикваря Христо Досев (do_sev@mail.bg)Моторната лодка „Капка” на пирса край Пейнерджик (дн. „Чайка”) във Варненското езеро.