начало
избор на брой
"Морски колекции"
ДЖОБНОТО КАЛЕНДАРЧЕ НА ПОДВОДНАТА ИНЖЕНЕРНА ГРУПА
ОТ 1969 Г.

В наше време джобните календарчета са обичаен рекламен аксесоар и се предлагат (най-често – безплатно) в края на всяка година. През 70-те години на миналия век обаче това не беше така. Първо, официално отпечатаните и разпространяваните джобни календарчета бяха малко. Второ, в следствие на първото, се развихряше истинска художествена самодейност за производството им във фотолабораториите. Произвеждани в много малки серии, тези календарчета носят интересна информация от онова време и понякога могат да бъдат интересни и за изследователите, а не само за колекционерите.
Такъв е случаят и с джобното календарче на Подводната инженерна група във Варна, дело на известния наш подводен фотограф Веселин Недев. На едната от страните виждаме петима водолази от Подводната инженерна група, от ляво на дясно: Илия Кръстев, Неделчо Минчев (мир на праха му!), Любомир Шиваров, Красимир Костов (мир на праха му!), Драгомир Рачев. Снимката е направена непосредствено преди заминаването на част от тях на задгранична работа в Кувейт. Лицата на петимата, покрити с част от водолазната екипировка, са трудно разпознаваеми за мнозина, за това ви предлагаме и още една снимка, направена по същото време и от същия фотограф. Тя е от фонда на Военноморския музей – Варна.
Снимката ни дава съществена информация по отношение на това какво е било оборудването на водолазите от Подводната инженерна група, от ляво на дясно: ГКП – 4 (Гидро-Костюм-Подводный), сух костюм „Спиротехник“, ГК-2 (на въоръжение и в тогавашните български подводници), неопренов костюм „Спартан“.
„Морски вестник“ изказва благодарност на доц. д-р Траян Траянов, който ни консултира преди да ви предложим тази информация.
МВ


Лицето на джобното календарче от 1969 г.
Обратната страница на джобното календарче от 1969 г.
Подводната инженерна група – Варна, през 1969 г. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.