начало
избор на брой
"Морски колекции"
ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА ОТ БОРДА НА ВЕТРОХОДА
ATLANTIS (1991 Г.)

В архива на „Морски вестник” сме запазили пощенска картичка, изпратена от борда на ветрохода ATLANTIS (IMO: 8333635) на 16 септември 1991 г. (по това време корабът е в пристанище Палма Де Майорка - Балеарските острови, Испания). Подател на картичката е капитан Михаил Мирчев, а получател – главният редактор на списание „Морски свят”, наследник на което днес е „Морски вестник”. Как първият старши помощник-капитан на нашия учебен ветроход „Калиакра” – Михаил Мирчев (майстор на спорта по ветроходство), се е оказал на борда на немския ветроход ATLANTIS? Свързахме се с него и узнахме една интересна и малко известна история.
След 1989 г. българските морски кадри получиха много по-големи възможности за изява под чужд флаг. И при появилата се интересна оферта от германски корабособственик за работа на борда на една баркентина (каквато е и „Калиакра”), Михаил Мирчев повежда цял екипаж от българи: в групата са един главен механик (той е и единственият механик на борда), един главен боцман (също единствен на борда), двама готвачи и шестима моряци. Договорът е за 8 месеца. ATLANTIS (тогава под малтийски флаг) е туристически ветроход, отначало с капитан – германец, по-късно капитан става Михаил Мирчев, който дотогава е старши помощник-капитан (други капитани няма – вахтата е 6-часова!). Рейсовете са най-разнообразни: от фиордите на Скандинавския полуостров до остров Корсика на Средиземно море. Българският екипаж се справя успешно.
Михаил Мирчев е моряк-ветроходец от типа „универсален боец”. Първо завършва Техническия университет във Варна и започва работа в Завода за дизелови двигатели, когато там се сглобяваха дизеловите двигатели „Перкинс”. Но морето го влече и той се подготвя едновременно с работата си и като корабен механик. В продължение на 7 години е механик на влекачите от Портовия флот. През същото време успешно си взема изпитите като задочник във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” по специалността „Корабоводене”. Плава на различни кораби от Параходство „Български морски флот” – от 1500/2200-тонния сухотоварен кораб „Сопот” до 38 000-тонния бълкер „Генерал Заимов”. Когато полага успешно изпит за капитан-далечно плаване, пристига офертата от ветрохода ATLANTIS. И така до 1996 г., когато плава на различни кораби под чужд флаг.
След това решава да започне собствен бизнес и днес заедно със съпругата си Донка Мирчева (също майстор на спорта по ветроходство) имат семейна фирма за производство на ел. табла. Капитанът отново става инженер. Но не забравя за ветроходството!
А баркентината ATLANTIS (IMO: 8333635) продължава да плава и до днес (последно – под холандски флаг).
Пощенската картичка, изпратена от борда на ATLANTIS на 16 септември 1991 г. (лице).
На обратната страна на картичката разбираме, че е поела към България на 17 септември 1991 г. и е пристигнала във Варна на 26 септември 1991 г.
Схема на ветрилата на ATLANTIS. Източник: http://www.tallship-company.com/the-ships/atlantis/
Корабът има много интересна история. Построен е през 1905 г. в Хамбург (The shipyard J. H. N. Wichhorst) като плаващ фар (Burgermeister Bartels = Elbe 2) и служи като такъв на река Елба. Формата му на корпуса обаче – класически ветроход, му дават шанс за втори живот. И той започва след реконструкцията му през 1984 г., когато получава и ветрилно стъкмяване за баркентина. Може да приема на борда до 140 гости, но само за 36 от тях има кабини. Закритият салон бар побира до 80 души. Следващата основна реконструкция е през 2005 г., когато ветроходът става още привлекателен за морски туризъм.
ATLANTIS е дълъг 57 метра, широк – 7,45 (Gross Tonnage: 380), височината на грот-мачтата му е 31 метра, а общата ветрилна площ – 742 квадратни ветра. Двигателят му е с мощност от 750 к.с. (с него развива скорост до 7 възла). Под ветрила достига скорост до 9 възла. На носа има подрулващо устройство (bow thruster), а на палубата е качена и една надуваема гумена лодка с извънбордов двигател.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Пощенската картичка е от архива на „Морски вестник”

Повече информация за ATLANTIS: http://www.tallship-company.com/the-ships/atlantis/