ДВЕ ИНТЕРЕСНИ СНИМКИ, ДАРЕНИ НА
ДЪРЖАВНИЯ АРХИВ – ВАРНА

Дарителството е живо и то е един от пътищата за обогатяване на фондовете на Териториалния държавен архив – Варна. Неотдавна варненката Таня Войчева след посещение на изложба в архива спонтанно решава да подари две запазени стари снимки на кораби. Едната е лесно разпознаваема. На нея е изобразен малкият пътнически кораб „Максим Илиев”. Поводът да я публикуваме е фактът, че се навършват 60 години от неговото влизане в експлоатация в състава на Параходство БМФ. Построен е във Варненската корабостроителница и в продължение на десетилетия участва в поддържането на крайбрежните пътнически линии. Въпреки скромните си размери (дължина – 20,5 м, широчина – 5 м, газене – 1,7 м) корабът може да пренася до 130 пътници. С двигателя си от 135 к.с. развива скорост до 10 възла. При спускането му на вода получава името на моряк-антифашист. От същия тип и през същата година във Варненската корабостроителница са построени още „Мичурин” и „Жечка Карамфилова”.
Другата снимка е още по-интересна за изследователя и предизвиква въпроси, на които все още не може да се отговори категорично. Първо, приликата с учебния ветроход „Асен” (ІІ) е категорична. Но пък липсват илюминаторите по целия борд под главната палуба. Няма го характерният надпис на името на борда. Липсва и удълженият бушприт. Възможното обяснение се намира в книгата на Мирослав Цанов (мир на праха му!) „Учебни ветроходни кораби” (С., 1990 г.). Там е
начало
избор на брой
"Морски колекции"
разказано подробно как след задържането на кораба „Утриш” от българските власти във Варна през м. май 1925 г. той престоява в района на тогавашния Холандски кей до април 1931 г. Оставен почти безстопанствен, ветроходът почва да се саморазрушава. На 20 април 1931 г. е зачислен в състава на Морската полицейска служба (официалното название на Черноморския флот) за използване като учебен кораб на Морското училище и на Учебната дружина към Флота. За една година шхуната е приведена в годност за плаване и през 1932 г. вече се използва за краткотрайни учебни рейсове. Същинското преустройство на кораба е извършено през 1936 г. във Флотския арсенал.
Така че най-вероятно снимката изобразява онзи период от биографията на кораба, в който под името „Утриш” престоява във Варненското пристанище на Холандския кей. Това я прави още по-ценна за изследователите. Разбира се, оставяме темата отворена за нашите читатели. Те могат да ме допълнят или поправят. Могат да ни изпратят и други такива снимки, за да сравним състоянието на ветрохода.
АТАНАС ПАНАЙОТОВ