начало
избор на брой
"Морски колекции"
ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА С РИСУНКА НА КОРАБА
„ПЕТИМАТА ОТ РМС” (IMO:7813016)

Благодарение на съдействието, оказано ни от нашия читател, приятел и автор Владимир Беков, имаме възможност да ви представим пощенската картичка с рисунка на моторния кораб „Петимата от РМС” (IMO:7813016). Пощенската картичка е издадена през 1981 г. от Държавно издателство „Септември”. Според сигнатурата, поместена в карето, предназначено за залепване на пощенската марка, първият тираж, от който е представената пощенска картичка, е 5000 екз. Няма данни за отпечатването на втори тираж. Художникът е Н. Тодоров.
Можем само да гадаем за причините защо именно този кораб и защо именно през 1981 г. се появява изобразен върху пощенска картичка. 1981 г. е емблематична – тогава се чества 1300-годишнината от създаването на Българската държава. Тогава се търсят причини и поводи да се отбележат и други кръгли годишнини. Такава е и 100-годишнината на българското корабостроене (този юбилей и днес се оспорва доколко е обективно обоснован). Тогава обаче еуфорията заглушава критичните бележки и годишнината е отбелязана с много инициативи, в това число и с издаването на серия от пощенски марки, на които са изобразени три кораба, построени във Варненската корабостроителница (тогава КЗ „Г. Димитров”): пътническият кораб „Г. Димитров”, моторният кораб „Петимата от РМС” и моторният танкер „Хан Аспарух”. Художник на серията е Хр. Христов. И трите кораба с техните имена се вписват и в двете годишнини... Нищо чудно с помощта на читателите на „Морски вестник” да открием и още две пощенски картички с рисунки на другите два кораба. Може да има и други.
Така или иначе, издаването на пощенска картичка с рисунка на новопостроен кораб (приет е на 15 януари 1979 г. в състава на Параходство БМФ) и с подходящо за случая име е в унисон с обществено-политическите нагласи на 1981 г. А днес е свидетел на тези нагласи. Друг е въпросът докъде се е простирала творческата фантазия на Н. Тодоров, за да изобрази 38 500-тонният кораб в такива цветове, а и в такива контури, които не се вписват в реалността, както се вижда от приложените снимки на кораба.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата в „Морски вестник”:
За първите години на корабите от серията „Петимата от РМС” в БМФ
Пощенската картичка с рисунка на кораба „Петимата от РМС” (лице)
Пощенската картичка с рисунка на кораба „Петимата от РМС” (гръб)
М/к „Петимата от РМС”, снимката е направена през 2007 г. Източник:  http://www.shipspotting.com
М/к „Петимата от РМС”, снимката е направена през 2008 г. Източник:  http://www.shipspotting.com