начало
избор на брой
"Морски колекции"
Любопитен фоторепортаж:
ПАРАХОДЪТ „РОДИНА” ТОВАРИ ЗЪРНО В БАЛЧИК
(1955 Г.)

Със съдействието на Славомира Владимирова – читател и приятел на „Морски вестник” от София, успяхме да закупим от Централния държавен архив сканирани копия на един любопитен фоторепортаж от 1955 г. Предлагаме го на нашите читатели, за да видят колко са се променили нещата за 58 години. Вярно, България пак изнася през своите пристанища зърно, при това много повече като количество, но с малко по-модерна техника. Друг въпрос е това, че и днешните ни технологии са архаични, но някога, през 1955 г., те не са се различавали с нищо от предвоенните години. Разгледайте фоторепортажа и сами ще се убедите!
МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата за парахода „Родина” в „Морски вестник”:
15 август 2010 г. Кораби с името „Родина” в състава на БТПД и Параходство БМФ
6 септември 2012 г. Непубликувана снимка на парахода „Родина” (1946 г.)
Разтоварване на зърнени храни на пристанище Балчик, за да бъдат натоварени на парахода „Родина”. До пристанището чувалите със зърно пристигат с каруци и с камиони. След това хамали ги носят до шалани или гемии.
Натовареният до краен предел шалан № 6 поема към парахода „Родина”, теглен от влекач. „Родина” се вижда в далечината, между силуетите на шалана и влекача.
Разтоварване на чували със зърно от каруци на борда на гемия.
Параходът „Родина”, хвърлил котва на вътрешния рейд в Пристанище Балчик. На десния му борд е застанал шалан № 16, а на левия му борд е застанала гемия, също натоварена със зърно. Приемането на зърното на борда на „Родина” става със собствените му товарни средства.
Касон, пълен със зърно, се прехвърля от борда на гемията на парахода „Родина”. На заден план се виждат шалан № 5 и влекач, които очакват заставане на борда на парахода.