начало
избор на брой
"Морски колекции"
„ЗАТИШИЕ” НА ПРОФ. АЛЕКСАНДЪР МУТАФОВ - НА ПОЩЕНСКА КАРТИЧКА НА МОРСКИЯ СГОВОР
Един от най-активните български интелектуалци, подкрепящи безрезервно и безкористно дейността на най-масовата и най-влиятелната морска обществена организация у нас през първата половина на ХХ век - Българският народен морски сговор - БНМС - (1920 - 1944 г.) е големият български маринист проф. Александър Мутафов (1879 - 1957 г.). Години наред той подпомага художественото оформление на списанието „Морски сговор” (1924 - 1944 г.), на различните други издания на БНМС (брошури, календари, афиши и др.). Един от способите, с които държавата подпомага индиректно дейността на БНМС е издаденото разрешение на организацията да отпечатва и продава пощенски картички, като приходите отиват в бюджета, който е публичен и се отчита на всеки редовен конгрес.
И в тази дейност на БНМС проф. Александър Мутафов се включва с безвъзмездно предоставяне на свои произведения. Такъв е случаят и с неговата рисунка „Затишие”, отпечатана на пощенска картичка, която предоставяме на читателите на „Морски вестник” във връзка със 135-та годишнина от рождението на големия български маринист и със 70-та годишнина от началото на сп. „Морски сговор”, където това произведение на проф. Александър Мутафов е публикувано също.
МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата:
27 май 2009 г. Пускат пощенска марка за мариниста проф. Александър Мутафов
Лицето на пощенската картичка с рисунката на проф. Александър Мутафов „Затишие”.
Гърбът на пощенската картичка. Забележете, че тук е публикувано не само логото на БНМС, но и още едно интересно лого - съчетание на котва, корабно въже и две весла. То също е масово използвано в изданията на организацията БНМС. Върху двата рога на котвата виждаме буквите „А” и „М” (Александър Мутафов).