начало
избор на брой
"Морски колекции"
СНИМКА НА ВОДОЛАЗИ ОТ ФЛОТА НА Н. В. ПРЕЗ
1937 Г.

По молба на „Морски вестник”, специално за рубриката „Пощенски картички и стари фотографии”, нашият читател, приятел и автор капитан далечно плаване Никифор Герчев предостави снимка на водолази от Флота на Негово Величество. За нея той ни обясни:
Снимката ми е спомен от чичо ми Андрей Чорбаджийски, военен водолаз от преди 9 септември 1944 г. След 1944 г. вече беше офицер. Мисля, че през 1955 г., беше капитан-лейтенант - тогава постъпих в ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” и бях курсант първи курс.
От него знам за дейността му като водолаз. Вземал ме е на МЧК-то, с което в Бургаския залив вадиха разни неща от потопени немски кораби, като шмайзери, варели с масла ...
Той почина преди десетина години.
Снимката мисля, че е направена 1937 г., за демонстрация и показва целия водолазен екип в действие, като двама обслужват водолаза, един държи шланговете, които следва да отпуска и чрез тях си разменят уговорени сигнали, един е с телефонна линия, двама въртачи на въздушната помпа и двама резервни моряка. Това знам...
МОРСКИ ВЕСТНИК
1937 г. Демонстрация на водолазен екип от Флота на Н. В. в действие. С подофицерската униформа и шапка може би е известният по това време Вълчо Стисков.