начало
избор на брой
"Морски колекции"Щурвал – сувенир на Пилотската станция – Варна
ЩУРВАЛ – СУВЕНИР НА ПИЛОТСКАТА СТАНЦИЯ –
ВАРНА

В кабинета на управителя на Пилотска Станция – Варна-П ЕООД, к.д.п. Красимир Тодоров има много атрибути, които заслужават да бъдат представени в рубриката „Морски аксесоари”. Вече  представихме един от тях: Бутилка за пилота, но не за пиене... Сега ви насочваме към друг интересен атрибут: щурвал – сувенирен часовник, който се появява тук преди около седем години, по повод годишнина от създаването на пилотската кооперация.
Самият щурвал е изработен като точно копие на класическите модели от ветроходните кораби – с ръкохватки и обков, а часовникът си е действащ и сега. Мащабът е такъв, че отговаря на размерите на реален щурвал на малък моторен ветроход и в наши дни. Качествените материали и майсторската изработка правят щурвала – сувенирен часовник желан атрибут не само във всеки кабинет на хората от морския бизнес, но и в дома на всеки, който е свързал живота си с морето.
Но да не се размечтаваме, поне „Морски вестник” няма информация кой сега може да ви изработи точно такъв аксесоар. Щурвалът – сувенирен часовник на Пилотска Станция – Варна-П ЕООД, е направен в КРЗ „Флотски арсенал” – Варна, където преди години са направени десетки такива и подобни атрибути, запазени и днес. Уви, това сега е само спомен от миналото. Отдавна майсторите, които създаваха тези прекрасни символи с много любов и с търпелив и продължителен ръчен труд, са пенсионери. Млади хора, които да приемат щафетата няма. Трудните години на прехода, промяната в ценностната система на новите поколения изтласкаха занаятчийския (в добрия смисъл на думата) труд, който може да произвежда уникати, някъде далече от нас. Сувенирните магазини са запълнени с евтини китайски морски атрибути, които нямат нищо общо с морските аксесоари, създадени в близкото минало. Това, от една страна, е много тъжна констатация за финал на тази бележка, но от друга страна – прави представеният щурвал – сувенирен часовник още по-ценен.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка Пресиян ПАНАЙОТОВ