начало
избор на брой
"Морски колекции"

Комбинираният сувенир „щурвал – корабна камбана”.
КОМБИНИРАН СУВЕНИР „ЩУРВАЛ – КОРАБНА
КАМБАНА”

Вариантите за комбиниран сувенир „щурвал – корабна камбана” са най-различни. Най-често те са ориентирани към прибавянето на още една функция на сувенира, освен чисто естетическата. Прибавянето на поставено на специално място чукче прави сувенирът използваем и при различни ритуали, при които с удара на чукчето по камбаната се съобщава нещо важно за присъстващите на срещата. Такъв е и комбинираният сувенир „щурвал – корабна камбана”, който е изложен във фоайето пред директорските кабинети в Пристанище Варна ЕАД.
Щурвалът е с шест ръкохватки. Кръговата му част е изработена от масивно и здраво дърво, което играе ролята и на носач на камбаната, която е изработена от сплав от цветни метали и при удар с чукчето издава силен сигнален звук. Върху кръговата част са поставени и четирите букви от латинската азбука, с които се обозначават посоките в света: N(orth), W(est), E(ast) и S(outh). Предвидено е и специално легло-поставка за ритуалното чукче.
Комбинираният сувенир „щурвал – корабна камбана” е изработен във военния Кораборемонтен завод „Флотски арсенал” – Варна през 2006 г. и е връчен на Пристанище Варна ЕАД по повод 100-годишнината му.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Ритуалното чукче.
Табелката, която показва от кого и за кого е сувенира.