начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
„МОРСКИЯТ ДУХ” – ЯХТАТА НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО
НА МИХАИЛ АВРАМОВ

SEA SPIRIT („Морският дух”) всъщност е уникален морски сувенир – яхта с дължина около 35 сантиметра, изработена от Михаил Аврамов (виж 19 януари 2011 г. Минимодел на съветска подводница (проект 633) на Михаил Аврамов). SEA SPIRIT не е копие на реална яхта, а плод на въображението на нейния автор. За това подсказва и самото име на модела. „Морският дух” е създаден по време на поредното продължително плаване на моряка.
И в този сувенир основният материал е бронзът, от който търпеливо са изработени над 150 детайла. Те съставят най-вече рангоутът на яхтата. Направата на корпуса на класическата двумачтова килова яхта започва с гипсова отливка. Тя (отливката) се кашира (облепва) с хартия и върху нея се нанася кит. След това се оформя с шкурка и се боядисва в бяло и лакира. Палубата е от текстолит, за да поеме натоварването от множеството елементи. А те са: мачти, щурвал, компас, склянка, леерни заграждения, въжета и дървени скари за тях... Тук е и класическото „динги” (малка дървена лодка), с което шкиперът трябва да отиде до брега след като закотви яхтата. Да не забравим и за такелажът, изработен от облицована рибарска стоманена проволка за хищни риби с много остри зъби.
Бронзовите елементи са изработени от бракувани части на корабни двигатели и системи: клапани, уплътнители, пръстени и др. И тук проличава въображението и усетът на моряка Михаил Аврамов да види как от мъртвия метал може да се изработи необходимия за уникалния сувенир елемент, който да бъде максимално близък до реалното му изображение. Впечатлява и оригиналната метална поставка на яхтата, която също подсилва чувството за уникалност на сувенира. Освен всичко друго, сувенирът може да се разглоби и да се сглоби отново.
SEA SPIRIT не е единствената двумачтова яхта – морски сувенир, изработен от Михаил Аврамов. Но няма да е и последната. Той вече е събрал необходимите бронзови елементи за тримачтова яхта, която, живот и здраве, също ще представи на читателите на „Морски вестник”.
МВ
Снимките са от архива на Михаил АврамовSEA SPIRIT, поглед отблизо
SEA SPIRIT в „компанията” на изработените от Михаил Аврамов морски сувенири от бронз.
SEA SPIRIT в „компанията” на изработените от Михаил Аврамов морски сувенири от бронз и дърво.