начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
ПОДАРЪЧЕН ПЛАКЕТ „90 ГОДИНИ ПРИСТАНИЩЕ ВАРНА”
Подаръчният плакет „90 години Пристанище Варна” е произведен и разпространен през 1996 г., когато е отбелязана тази годишнина от откриването на съвременното пристанище в морската ни столица. Авторът на проекта все още не е уточнен. Не е уточнен и тиражът на плакета. (Ако читателите имат някаква информация по тези два въпроса, нека ни пишат). Плакетът е масивен (основа – 11,5 см, и височина – 15,5 см), изработен е от сплав цветни метали. Сравнително голямата му тежест позволява да бъде закрепен стабилно върху стена само с един технологичен отвор, направен върху обратната страна.
Макар на пръв поглед лицето на плакета да е претрупано с множество елементи, това е дразни, а привлича окото с комбинацията между тях. Класическият испански щит е поел върху себе си изображения на четирирога котва (отправка към по-старите времена на пристанището), стар корабен щурвал с 15 ръкохватки от епохата на ветроходните и парните кораби, свързани с корабно въже. Има и още един елемент – стилизирана лодка (ладия) с еднаква конструкция на носа и на кърмата, което също е отправка към древните времена, когато е съществувало пристанището на Одесос. Надписът „1906 PORT VARNA” сочи годината на откриването на съвременното пристанище.
Авторът на проекта е искал да ни представи в символи ролята и мястото на всяко пристанище – отправна и финална точка на плаването на всеки кораб, като ги композира в духа на морските традиции и символи. Днес подаръчният плакет „90 години Пристанище Варна” украсява не само някои канцеларии в администрацията на Пристанище Варна, но и офисите на различни морски фирми. Отделни екземпляри са притежание на частни колекционери.
МВ