начало
избор на брой
"Морски колекции"

Стилизираното метално изображение на подводница от наградния сувенир, връчен по повод 70-та годишнина на Флотския арсенал, поглед отстрани.
НАГРАДЕН СУВЕНИР „ПОДВОДНИЦА” ПО ПОВОД 70-ТА ГОДИШНИНА НА ФЛОТСКИЯ АРСЕНАЛ
Нашият читател, приятел и автор Георги Анд. Георгиев ни предостави снимка на интересен награден сувенир „Подводница”. Принадлежал е на неговия родственик Димитър Апостолов, на когото му е връчен през м. септември 1967 г. по повод 70-та годишнина на Флотския арсенал. По стечение на обстоятелствата, „Морски вестник” вече разполагаше с изображение на основната част от този сувенир - стилизираното метално изображение на подводница, сравнихме размерите на двете „подводници” и установихме, че са напълно еднакви. Така вече разполагаме с данни за още един интересен морски аксесоар - награден сувенир „Подводница” от 1967 г.
В книгата „100 години Кораборемонтен завод „Флотски арсенал” 1897 - 1997 г.”, ИК „Галактика”, Варна, 1997 г., на стр. 116 четем следното:
„1967 г. ще остане в историята на Арсенала с отбелязването на неговата 70-годишнина. Постигнато е увеличение на обема на ремонтираната и новопроизведената продукция в сравнение с 1960 г. близо 20 % годишно. В навечерието на празника всички усилия на базата са насочени за срочното завършване на средния ремонт на РТЩ 25 и РТЩ 26 (РТЩ - рейдов тралчик, рейдов миночистач - бел. ред.). Целият колектив живее с успехите живее с успехите и трудностите на ремонта им. За радост на всички към края на септември се провеждат успешни ходови изпитания и корабите са предадени предсрочно. С Указ № 662 Главната кораборемонтна база на ВМФ е наградена от Президиума на Народното събрание с орден „Червено знаме на труда”, а с Указ № 663 от 21 септември 1967 г. с ордени и медали са наградени 32 работници и служители. С медал „За заслуги към БНА” са наградени допълнително 12 работници и служители, а с предметни награди - 19 души”.
Ето че имаме следа: „предметни награди”. Може би не всички предметни награди са били само като въпросния награден сувенир, но във всички случаи той не е бил направен само в единствен екземпляр. Но защо именно подводницата е избрана като символ, свързан със 70-та годишнина на Флотския арсенал? Отговорът на този въпрос намираме в следващите редове, написани от о.з. капитан І ранг Манчо Минцов - директор на завода от септември 1989 г. до септември 1991 г.:
„1967 г. е забележителна с извършване на среден ремонт с модернизация на подводница, пр. 613. Подводницата вече може да акостира на новия 120-метров ремонтен кей на Лъджата, който се обслужва от 25-тонен кран „БК-300”...
Очевидно, това е оценено като върхово постижение (до този момент) в историята на арсеналци и подводницата е избрана като символ, който да заеме централно място в изработения на място, във Флотския арсенал, награден сувенир. Стилизираното изображение на подводницата не е копие на подводница проект 613, а на проекти от времето на Втората световна война, но тази разлика може и да е търсена съвсем преднамерено, заради опазването на военната тайна. Основната част на сувенира - подводницата, е изработена от „неръждавейка”. Дължината на корпуса е 175 мм, най-голямата широчина - 20 мм, а височината при рубката - 28 мм. Металната подводница е поставена върху правоъгълна дъска с размери 260 на 150 мм, като височината на дъската е 18 мм. Между правоъгълната дъска и подводницата има междинна тънка летва, покрита със светлосин плат. Стилизираната подводница е покрита с плексигласов похлупак. Върху дъската е оставено място за метална табелка с надпис.
Както винаги в такива случаи, оставяме темата отворена за допълнение от нашите читатели.
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИКСтилизираното метално изображение на подводница от наградния сувенир, връчен по повод 70-та годишнина на Флотския арсенал, поглед отгоре.
Награден сувенир „Подводница” по повод 70-та годишнина на Флотския арсенал.
Част от стилизираното изображение на подводница в района на рубката.
Част от стилизираното изображение на подводница в района на рубката.