ПЛАКЕТИТЕ ОТ ГОСТУВАЩИ КОРАБИ –
ИЛЮСТРАЦИИ КЪМ СЪВРЕМЕННАТА НИ ИСТОРИЯ

Промените след 1989 г. у нас отприщиха проявите на военноморската дипломация най-вече в морската столица на България. По-възрастните от читателите ни сигурно помнят тълпите от граждани, изсипали се на Морска гара – Варна, в обявените за посещения на гостуващите военни кораби часове. Това бе характерна картина за първите години след промените. Нищо не бе в състояние да охлади ентусиазма на желаещите, дори и тогава, когато корабът бе на рейда и до него се достигаше с помощта на моторните катери на Военноморска база Варна. Тогава имаше и истинска радост, когато някой от посетителите слезеше от борда на кораба с някаква цветна брошура, сувенир или (о, Боже!) – шапка (тип „бейзболна”) с извезани върху нея името и бордовия номер на посетения кораб. Някои пък се нареждаха по два или три пъти край инсталираните на главната палуба кафе-машини или автомати за безалкохолни напитки...
начало
избор на брой
"Морски колекции"Витрините във фоайето пред кметския кабинет свършиха. Ами сега? Да му мисли следващият кмет...
Постепенно тази мода отшумя. На посещенията на чуждестранни военни кораби вече се гледа като на нещо съвсем нормално и всекидневно. Даже вече не се води някаква статистика по този въпрос. Пак има (относително) много посетители, но за някогашните тълпи и дума не може да става.
Та именно в началото на тези военноморски визити се появиха плакетите: най-често във формата на хералдически щитове, върху които са поставени имената на корабите, бордовите им номера и емблемите им. Не че преди това не ги е имало, но си бяха рядкост. Така и у нас спешно трябваше да бъде решен проблемът с плакетите, защото когато ти връчват плакет и ти трябва да връчиш! Вярно, че от това начинание поприпечелиха някои фирми, но протоколът си е протокол - част от дипломацията е!
Така се появиха и истински колекции от плакети, защото пък такива мода  имаше на местата, където нашите кораби гостуваха в чужбина. Оформиха се няколко големи колекции: в Щаба на ВМС, в Община Варна, във Военноморска база Варна, във Военноморска база Бургас и във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” - Варна. Показваме ви колекцията на Община Варна, защото, както се казва: вали - гърми, посещение при кмета на града трябва да има. А и кметът Кирил Йорданов ги подреди така, че да станат наистина илюстрации към съвременната история на Варна.
Е, има и един малък проблем. Просто витрините във фоайето пред кметския кабинет свършиха! Ами сега? Да му мисли следващият кмет...
МВ
Снимка МВ