начало
избор на брой
"Морски колекции"

Щурвал изработен през 1997 г. по повод 100-годишнината на Кораборемонтния завод „Флотски арсенал” - Варна.
ОЩЕ ЕДИН ЩУРВАЛ – СУВЕНИР, В (ПОЧТИ)
ЕСТЕСТВЕНА ГОЛЕМИНА

В рубриката „Морски аксесоари” на раздела „Морски колекции” вече ви запознахме с два щурвала. Първият бе истински щурвал от военен кораб, макар и за аварийно управление: Щурвал за аварийно управление на десантен кораб, проект 106К. А вторият – сувенир бе: Щурвал – сувенир на Пилотската станция – Варна.
Сега искаме да ви представим още един щурвал – сувенир, в (почти) естествена големина. Защо почти? Защото ако става въпрос за малък плавателен съд – този щурвал даже е малко голям, а ако става въпрос за по-голям плавателен съд, той е по-малък от този, който вече ви представихме.
Този щурвал е изработен през 1997 г. по повод 100-годишнината на Кораборемонтния завод „Флотски арсенал” – Варна. Изработен е по поръчка на Асоциацията на корабостроителите и кораборемонтчиците в Черноморския регион (Black Sea Region Association of Shipbuilders & Shiprepairers - BRASS). Само че на самия сувенир е изписано „БРАСС”, което е едно и също. Узнахме и къде е изработен – в Кораборемонтния завод „Одесос” АД, Варна. Връчен е от тогавашния изпълнителен директор на КРЗ „Одесос” АД инж. Недялко Панев (1943 – 2011 г.), който тогава е и председател на BRASS, на тогавашния управител на КРЗ „Флотски арсенал” капитан І ранг от резерва Филип Марковски.
Сувенирът е оценен по достойнство и до ден днешен заема място в приемната на управителя на КРЗ „Флотски арсенал”. Интересно е, че по същото време и във „Флотски арсенал” се правят същите сувенири. А днес – това не се отнася за нито един от тези два завода. Ширят се евтини китайски сувенири, но за сравнение с тях и дума не може да става.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК