начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
КЪДЕ Е СЕГА КАМБАНАТА НА КОРАБА „МУУН ЛЕЙК”?
В края на септември 2002 г. 3 900-тонният кораб „Муун лейк” (дължина 138 метра), плаващ под  хондураски  флаг, заседна близо до красивия варненски плаж в местността „Паша дере”. В началото на октомври с.г. името на плавателния съд „заседна” и на първите страници на варненските вестници, защото стана ясно, че той няма как да бъде изтеглен от там и се превръща в екологична заплаха за черноморското ни крайбрежие. Имаше разлив на гориво от складираните на борда 53 тона газьол, който заплашваше със замърсяване морето. Освен газьола, на „Муун лейк” имаше и три тона машинни масла. При добра координация между институциите (Морската администрация и Военноморските сили) гориво-смазочните материали бяха изпомпени от кораба.
По-късно корабът бе изоставен от собственика си и стана владение на Община Варна, която плати 0,00 лв мито. Бе обявен търг за продажбата на останките от „Муун лейк” (въпреки платената от общината охрана, той бе почти напълно разграбен), като основното изискване, което новият собственик постави пред евентуалния купувач бе да даде гаранции, че ще разчисти района напълно и от кораба няма да остане нито една част върху плажа или морето. Търгът бе спечелен от фирмата „Май трея - Никола Увалиев” за 800 (осемстотин) лв.
Преди обявяването на търга кметът на Варна Кирил Йорданов си взе за спомен корабната камбана на „Муун лейк”, след като вече беше ясно, че общината става (принудително) корабособственик.
Къде е сега камбаната на кораба „Муун Лейк”? На едно от най-видните места във Варна – във фоайето на първия етаж, непосредствено преди зала „Варна” и преди кабинета на кмета на морската ни столица. С нея започва своеобразна музейна експозиция, в която се разказва за кметовете на Варна и за чуждестранните военни кораби, посетили черноморския град. Постъпката на Кирил Йорданов заслужава адмирации и само една препоръка – един упътващ надпис няма да бъде излишен, защото не всеки, който идва тук, е чувал за историята със заседналия край Варна и изоставен от собственика си кораб „Муун лейк”.
МВЗаседналият край Варна 3 900-тонен кораб „Муун лейк”, снимката е направена в началото на октомври 2002 г. от ИМПАКТ ПРЕСГРУП
Първи огледи на „Муун лейк”, снимката е направена в началото на октомври 2002 г. от ИМПАКТ ПРЕСГРУП
Останките от „Муун лейк”, снимката е направена през м. януари 2007 г. и е поместена в wikimapia.org
Камбаната на „Муун лейк” през м. април 2010 г., близък план, снимка МВ
Камбаната на „Муун лейк” през м. април 2010 г., далечен план, снимка МВ