начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
МИНИМОДЕЛ НА СЪВЕТСКА ПОДВОДНИЦА
(ПРОЕКТ 633) НА МИХАИЛ АВРАМОВ

Всеки, който познава Михаил Аврамов – един от българските моряци, оцелели след атентата срещу френския танкер „Лимбург” (6 октомври 2002 г.), знае и за неговото хоби. От отпадъчни материали – бракувани корабни резервни части, прави уникални морски сувенири, които вече украсяват офиси на корабни компании на няколко континента. В поредица от публикации ще ви запознаем с част от богатата колекция на моряка Михаил Аврамов.
Първият от представените сувенири се събира върху една човешка длан. Това е минимодел на съветска подводница, проект 633, изработена от монолитен бронз. Използвано е парче от бракуван корабен фланец. Минимоделът е изработен при плаване в Индийския океан, по време на преходите между Персийския залив, Южна Корея и Япония. Михаил Аврамов не е използвал снимки, чертежи, рисунки или каквото и да е друго помощно пособие при изработването на минимодела. Не е било и необходимо. Военната си служба той отбива като старши моторист на небезизвестната българска подводница „Слава”. Познава добре подводницата и отвътре, и отвън – бил е в екипажа й по време на ремонт в КРЗ „Флотски арсенал”. Затова не е използвал и измервателни инструменти, работи само „на око”.
Не може да се отрече, че е успял да стилизира външността на подводницата в една симпатична миниатюра, която веднага привлича погледа и на посветения, и на непосветения в моряклъка зрител. Уловен е силуетът на „Слава”, ходовата рубка, отворите на „лекия корпус” и за торпедните апарати, гребните винтове, кърмовия люк, хоризонталните и вертикалните рули, хидроакустическата станция.
Минимоделът на съветската подводница проект 633 е уникат, създаден с помощта на една пила и с много търпение и вдъхновение. На шега, Михаил Аврамов споделя, че това е най-доброто му „лекарство” срещу „желязната болест”, която често „заразява” моряците по време на продължителните плавания и откъснатост от брега и от близките хора. Можем само да допълним, че това не е панацея, а „лекарство” само за тези моряци, които имат талант, въображение и сръчни ръце. И не на последно място: много обичат своята професия.
МВМихаил Аврамов
Минимоделът на „Слава” преди да бъде монтиран върху специално изработената за него поставка.
Минимоделът, поглед от левия борд.
Минимоделът, поглед от десния борд.
Минимоделът на „Слава” заема полагащото му се място в богатата колекция от собственоръчно изработени морски сувенири на Михаил Аврамов.