начало
избор на брой
"Морски колекции"

Витрината във Военноморския музей, подредена за експоната на м. септември.
СИМВОЛИЧЕН КЛЮЧ НА ФЕРИБОТНИЯ КОМПЛЕКС ВАРНА - ИЛИЧОВСК
* Експонат на месеца септември 2014 г.

Засилените стопански връзки и нарасналият обем на товарните превози между България и Съветския съюз през 70-те години на XX век налагат търсенето на нови възможности за осъществяването им. През 1975 г. е подписана спогодба между правителствата на двете страни за организиране на фериботна връзка между пристанищата на Варна и Иличовск. Във Варна за Фериботния комплекс е определен южния бряг на Белославското езеро, срещу пристанище Варна - Запад. Строителството на фериботните гари и пристанищата започва в двата града. Поръчани са два български и два съветски ферибота.
Фериботната връзка е официално открита на 14 ноември 1978 г. едновременно във Варна и Иличовск. На тържеството във Варна присъстват: Тодор Живков – първи секретар на Централния комитет на Българската комунистическа партия и председател на Държавния съвет; Андрей Кириленко - член на Политбюро и секретар на Централния комитет на Комунистическата партия на Съветския съюз и ръководител на съветската делегация; министърът на транспорта Васил Цанов и други официални лица.
На официалното откриване в Иличовск българската делегация е ръководена от Огнян Дойнов - член на Политбюро и секретар на ЦК на БКП, а начело на съветската делегация е В. В. Шчербицкий - член на Политбюро на ЦК на КПСС, първи секретар на ЦК на Компартията на Украйна.
Част от ритуала е връчването на символичните ключове на фериботните комплекси. В Иличовск строителите връчват символичните ключове на представителите на двете държави - Огнян Дойнов и В. В. Шчербицкий. Във Варна по инициатива на фирмите изпълнители на проекта – „Транстрой” и БДЖ също са изработени два ключа.  Единият е връчен от генералния директор на СО „Воден транспорт” к.д.п. Николай Йовчев на Тодор Живков, а другият е подарен от генералния директор на БДЖ Йосиф Смилов на Андрей Кириленко.
Тодор Живков подарява своя ключ на един от фериботите. По-късно, ключът и модел на ферибота са предадени на генералния директор на Параходство „Български морски флот” к.д.п. Атанас Йонков. По негова инициатива през 1995 г. символичният ключ на Фериботния комплекс е подарен на Военноморския музей за експозицията „Граждански морски дейности”.
Символичният ключ на Фериботния комплекс „Варна – Иличовск” представлява стилизиран ключ, изработен от бронз с дължина 40 см. Кръглата част е с диаметър 13 см. В нея релефно е представена емблемата на Фериботния комплекс, представляваща стилизирано изображение на съветско и българско знаме и профил на фериботен кораб. Под кръга е гравирана годината на откриването на комплекса „1978 г.” Ключът е поставен в специално изработена дървена подложка с размер 45/19/3 см.
Символичният ключ, първодневният плик, значката и почетният знак на Фериботния комплекс са част от историята на фериботните връзки между Варна и Иличовск. Те са свидетелствата за развитието на пристанищното дело и корабоплаването в най-ново време.
Тодорка СТОЯНОВА
Снимки Любомир ЛАЛЕВ

Още по темата в „Морски вестник”:
13 юли 2011 г. Подаръчен комплект „Фериботна връзка Варна – Иличевск” (1978 г.)
14 юли 2011 г. Допълнение към подаръчния комплект за Фериботния комплекс
10 септември 2011 г. Второ допълнение към комплекта „Фериботна връзка Варна – Иличевск”
14 ноември 2013 г. 35 години фериботна връзка Варна – Иличовск и Фериботен комплекс във Варна
29 януари 2014 г. Пощенска марка и първодневен плик, посветени на откриването на Фериботния комплекс
Символичният ключ на Фериботния комплекс – Варна, съхраняван във Фонда на Военноморския музей.