начало
избор на брой
"Морски колекции"отговорим: не съвсем... Защото по-възрастните със сигурност си спомнят дузината консервирани десантни кораби, „паркирани” в района на Стария канал. Към 30 май 1975 г. в тогавашния ни Военноморски флот съществува мобилизационната 13-та бригада десантни кораби (в пункта за базиране Атия на Военноморска база Бургас) в състав от три дивизиона: фактически действащият Седми дивизион (10 броя кораби проект 106К), мобилизационният 13-ти дивизион (9 броя кораби „БДБ” - бързоходни десантни баржи, немски проект от войната) и 14-ти дивизион (10 - 15 броя 106К, предадени за съхранение и поддръжка от предприятия в системата на водния транспорт във Варна). Така че има достатъчно бройки 106К с варненско „жителство”.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
ОЩЕ ЕДИН ИЛЮМИНАТОР ОТ ДЕСАНТЕН КОРАБ-
МИНЕН ЗАГРАДИТЕЛ

Наскоро ви представихме Илюминатор от десантен кораб – минен заградител, проект 106К
Сега е ред да ви представим и неговото „братче”, което се намира на много по-официално място – в Щаба на Военноморска база Варна. Идеята за използването му е много добра – алюзията с поставянето му в „борд” на кораб се възприема, защото не е самоцелна, а само за образуването на притегателен център за останалата част от фотовитрината, която показва моменти от най-новата история на „военното формирование”.
Ако някой възрази, че десантен кораб – минен заградител, проект 106К, никога не е служил в състава на Военноморска база Варна, ще му