начало
избор на брой
"Морски колекции"

Дипломът издаден от съветско-българския речен Нептун на борда на моторния пътнически кораб „Димитър Благоев” на 18 април 1981 г.
СЪВЕТСКО-БЪЛГАРСКИ РЕЧЕН НЕПТУН РАЗДАВА ДИПЛОМИ НА
ДУНАВ (1981 Г.)

Всеки, който е участвал в ритуала по морско кръщаване в открито море, знае, че всемогъщият Нептун в края на тържеството му връчва съответен диплом за спомен. През 80-те години на миналия век такъв ритуал съществува и на пътническите кораби на река Дунав, плаващи под съветски и под български флаг. Свидетелство за това е и дипломът, който ви представяме. Той е връчен на 18 април 1981 г. на борда на пътническия моторен кораб „Димитър Благоев”. Какво е интересното в този документ?
Първо, че е издаден от Нептун Дунайский и подпечатан от „Канцелярия владыки Нептун”, което показва руският му произход. Да се учуди човек че по време на Студената война руснаците раздават щедро дипломи на английски език, а и до днес на Дунав използват най-често немски!... С много малки букви долу в дясно, на бялото поле откриваме, че документът е отпечатан в Ленинградската фабрика за офсетов печат № 2 през октомври 1968 г. Виж ти! И дълголетник! Вероятно тиражът е бил достатъчно голям за да бъде раздаван в продължение на повече от 12 години.
А иначе дипломът е подпечатан и от оригиналния печат на пътническия моторен кораб „Димитър Благоев” от Параходство „Българско речно плаване”. Горе вдясно се вижда красиво лого на някогашния ни дунавски красавец (първото му име е „Княз Симеон”) под формата на спасителен пояс със силует на кораба на тъмносин фон.
Работата е ясна. Нашите речнофлотци са се изтарикатили и са взели бланките от съветските си колеги (тогава българо-съветската дружба бе в действие по всички направления). Но пък са залепили картончето с логото на „Димитър Благоев” и са подпечатали диплома с печат на българския пътнически кораб. Така се е получил интересен хибрид, достоен за интерес от страна на колекционерите: диплом, издаден от морски бог, но на река Дунав; произведен в СССР, но с английски надпис; а на всичкото отгоре – с някой друг български атрибут...
О времена, о нрави!
МОРСКИ ВЕСТНИК