начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
СУВЕНИР-ПЯСЪЧЕН ЧАСОВНИК „110 Г. ПАРАХОДСТВО БМФ”
Отбелязването на 110-та годишнина от началото на моделното търговско корабоплаване у нас, чийто наследник днес е Параходство БМФ, бе съпроводено и с конкурс за морски сувенири, свързани с темата. Сега ви представяме уникален морски сувенир – пясъчен часовник, който не е бил одобрен от комисията, но заслужава вниманието на колекционерите. За съжаление, името на неговия автор не е запазено.
Миниатюрният пясъчен часовник е с височина 12,5 см, а квадратните му основи са 7х7 см. Двете основи са свързани помежду си с четири кръгли стойки с диаметър 0,8 см. Всички тези елементи са изработени от дърво.
Двете „лица” на пясъчния часовник са декорирани с по един медальон от светлосив метал, чието изображение съчетава стандартното лого на компанията с изписано търговското й название на латиница NAVIGATION MARITIME BULGARE VARNA, цифрите, фиксиращи юбилея – 1892 – 2002, надписът на английски 110 YEARS, а под тях – две лаврови клонки.
Интересна подробност са леките вдлъбнатини върху повърхността на медальоните (тип „едра шарка“), които са опит са символизиране на нещо – може би водни пръски върху илюминатор или нещо друго.
Тялото на пясъчния часовник е изработено от прозрачно стъкло.
МВ
Снимки МВСувенирът-пясъчен часовник, поглед отстрани
Сувенирът-пясъчен часовник, поглед отгоре