начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
БУТИЛКА ЗА ПИЛОТА, НО НЕ ЗА ПИЕНЕ...
Капитаните-пилоти по време на работа не пият. В извънработно време – това е друг въпрос. Но мнозина от капитаните-пилоти от Пилотска станция – Варна, си пазят в къщи по една бутилка, която не е за пиене. Но им напомня за трудната и отговорна професия, представителите на която имат пълното право да кажат, че пилотажът – това е изкуството на навигацията.
Сувенирната бутилка е изработена преди седем години при отбелязването на годишнина от създаването на Пилотска станция – Варна. Дизайнът е на Вяра Накова (днес – Василева), дъщеря на капитан-пилота Димитър Наков.
От едната страна е изобразен пилотският флаг в „компанията” на адмиралтейска котва с въже. Пилотският флаг „H (hotel)” – „Pilot on Board” (по Международния сигнален свод) е поставен върху фона на символично изобразено земно кълбо, над което е изобразено звездното небе. Върху обратната страна е нарисувана компасната роза, всичките лъчи на която излизат от кръга с изписаната буква „Р” (Pilot). Сувенирът е произведен в малък тираж и като хубав спомен украсява домашните огнища на мнозина от пилотите, които вече гледат морето само от брега...
МОРСКИ ВЕСТНИКПоглед към лицевата част на сувенира-бутилка.
Обратната страна на сувенира-бутилка е също интересна като идея.