начало
избор на брой
"Морски колекции"

Морската мастилница на варненския кмет Янко Мустаков. Поглед от към креслото на бюрото.
МОРСКАТА МАСТИЛНИЦА НА ВАРНЕНСКИЯ КМЕТ
ЯНКО МУСТАКОВ

Янко Мустаков (1891 – 1955 г.) е кмет на Варна от 24 април 1935 г. до 6 март 1936 г. и от 7 ноември 1936 г. до 10 май 1943 г. Радетел за развитието на Варна като морска столица на България, той подкрепя и различни инициативи, свързани с морското търговско корабоплаване. Така на 11 октомври 1937 г. се полага основният камък на подвижния шосеен и железопътен мост над канала, свързващ Варненското езеро с морето. Откриването му става на 28 май 1939 г.
В Музея за нова история на Варна на видно място е експонирано бюрото на кмета Янко Мустаков с различни атрибути върху него. Първото, грабва вниманието на посетителя, е оригиналната мастилница, съставена от различни морски елементи. За съжаление, върху нея няма никакви щемпели или печати, което пречи да бъде идентифицирана като произход. Напълно възможно е обаче и да е местна оригинална изработка – по това време във Варна има и леярни, и изявени майстори в художествените занаяти. Вероятно е изработена по поръчка на Янко Мустаков след като заема длъжността кмет на Варна и освен чисто практическото й приложение, мастилницата е изпълнявала и други функции – афиширала е принадлежността на Варна и на нейния кмет към морето.
За водещ елемент е избрана фигурата на ветроход от епохата, когато в корабостроенето и корабоплаването навлизат и парните машини. Отчетливо се открояват и останалите елементи: котва от адмиралтейски тип и кръстосани гребла под нея, а в самото начало на мастилницата – изображение на рибарска мрежа. Ветроходът е символ на корабоплаването, котвата – на пристанището (където според Мустаков трябва да има свободна митническа зона), греблата – морските спортове и забавленията, свързани с туризма, а мрежата – риболовът. Какво по-добро съчетание за подчертаване на достойнствата на една морска столица?
Морската мастилница на Янко Мустаков трябва да бъде видяна от всички кметове и кандидат-кметове на Варна. Освен, че е оригинална и атрактивна, тя показва отношение и самочувствие, което може да има всеки кмет, допринесъл с нещо за развитие на Варна като морска столица.
МОРСКИ ВЕСТНИК, Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Мастилницата, погледната от към страната на посетителя при кмета.
Мастилницата, погледната от горе.
И още един ракурс към мастилницата.
Варненският кмет Янко Мустаков. Снимката е от дигиталния архив на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков” – Варна.