начало
избор на брой
"Морски колекции"

Сувенирът на активацията на BLACKSEAFOR през април 2005 г., поглед от към табелката.
СУВЕНИРЪТ НА АКТИВАЦИЯТА НА BLACKSEAFOR ПРЕЗ АПРИЛ 2005 Г.
Представяме ви сувенира на Втория период от Четвъртата активация на оперативното съединение за военноморско сътрудничество в региона на Черно море BLACKSEAFOR през 2005 г. Той е връчван на официални лица по време на тази активация на формированието, състояла се от 4 до 27 април 2005 г. при домакинството на Грузия. Разработката на подаръчния сувенир е също дело на домакините, със съдействието на ВМС на Турция, които поемат почти изцяло за своя сметка домакинството на Грузия.
Пристанищата за посещения (вж. илюстрацията) са:
-Карадениз Ерегли (Турция): 4 – 6 април 2005 г.
-Истанбул (Турция): 10 – 12 април 2005 г.
-Бургас (България): 17 – 19 април 2005 г.
-Констанца (Румъния): 25 – 27 април 2005 г.
България бе представена от десантния кораб „Антарес”, Грузия – от патрулния катер „Диоскурия”, Румъния – от корветата „Адмирал Мачелариу”, Русия – от големия десантен кораб „Цезар Куников”, Турция – от фрегатата „Йълдъръм” (флагмански кораб), Украйна – с кораба за управление „Славутич”.
Подаръчният сувенир не блести с оригиналността на своята идея – това е характерен силует на моряк (рибар), увековечен под една или друга форма на много места по света и особено в Северна Европа. Сувенирът обаче кореспондира с хуманитарните акценти в задачите, които изпълнява BLACKSEAFOR, част от които са свързани с търговското корабоплаване и риболова. Изпълнен е от цветен метал, поставена върху дървена квадратна плоча, като пред статуята на моряка е предвидено място и за табелката. Надписът е: ON THE OCCASION OF BLACKSEAFOR 4TH ACTIVATION 2ND DEPLOYMENT 04 – 27 APRIL 2005.
Екземпляр от сувенира се съхранява в кабинета на командира на Военноморска база Бургас комодор Митко Петев.

Петата активация на формированието, състояла се също през 2005 г., е от 8 до 27 август при домакинството на ВМС на Румъния. България бе представена от миночистача „Шквал”, Румъния – с фрегатата „Марашешти” (флагмански кораб), Русия – с големия десантен кораб „Ямал”, Турция - с фрегатата „Фатих”, Украйна – с кораба за управление „Славутич”. Грузия не участва със свой кораб.
Пристанищата за посещения са:
-Констанца (8 – 15 август);
-Варна (19 – 21 август);
-Карадениз Ерегли (25 – 27 август).
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Сувенирът на активацията на BLACKSEAFOR през април 2005 г., поглед отстрани.
Табелката с надпис: ON THE OCCASION OF BLACKSEAFOR 4TH ACTIVATION 2ND DEPLOYMENT 04 – 27 APRIL 2005
Още един ракурс към сувенира на активацията на BLACKSEAFOR през април 2005 г.
Карта на Втория период от Четвъртата активация на оперативното съединение за военноморско сътрудничество в региона на Черно море BLACKSEAFOR през 2005 г. Източник: http://www.dzkk.tsk.tr/blackseafor/english