начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОДЕЛ НА МНОГОЦЕЛЕВИЯ КОРАБ „ВАРНА”
(SISTER SHIP „БУРГАС”)

В офиса на „Корабоимпекс” АД – Варна, на видно място е поставен модел на многоцелевия кораб „Варна” (sister ship „Бургас”). Моделът е изработен от корабомоделисти, приети на работа в „Корабоимпекс” АД след уволнението им от Института по корабостроене.
Многоцелевите кораби „Варна” и „Бургас” са построени в Испания през 1987 г. и са включени в състава на Параходство „Български морски флот”. Корпусът им е с дължина 123,60 метра и с широчина 21,00 метра (Deadweight 8875 t). Височината от кила до топа на мачтата е 38 метра. Главният двигател e 8L35MC MAN B&W. При пълно натоварване (при газене 7,5 метра) корабът може да развие скорост от 14,7 възла.
Отначало „Варна” и „Бургас” плават като многоцелеви кораби, а след това са преоборудвани като контейнеровози в състава на подразделението на БМФ „БУЛКОН”. След приватизацията на Параходството, „БУЛКОН” беше закрит, а „Варна” и „Бургас” – отново преоборудвани като многоцелеви кораби.
МВ
Моделът на кораба „Варна” (sister ship „Бургас”), 2010 г., поглед от към носа. Снимка МВ
Моделът на кораба „Варна” (sister ship „Бургас”), 2010 г. поглед от към кърмата. Снимка МВ
Корпусът на „Варна” преди спускането му на вода. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
„Варна” преди отплаването му в първи рейс, 1987 г. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
„Варна”, поглед по главната палуба от носа към кърмовата надстройка, 1987 г. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Тържественото предаване на „Варна” от испанския корабостроител на българския корабособственик, 1987 г. Снимката е от фонда на Военноморския музей.
Контейнеровозът „Варна” в Пристанище Варна-изток, 2008 г. Снимка МВ