начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОДЕЛ НА СТРАЖЕВИ КОРАБ (ФРЕГАТА) ПРОЕКТ 50
Моделът на стражеви кораб (фрегата) проект 50 е изработен от Сашко Статков и с него той става европейски шампион през 1971 г. Моделът е подарен на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 2006 г. във връзка със 125-та годишнина на Морското училище и се съхранява там. С друг екземпляр на същия модел, изработен отново от Сашко Статков, разполага и Военноморския музей във Варна. Данни за този проект боен кораб, бил на въоръжение в българските ВМС, можете да прочетете в рубриката “Изследвания”.
Сашко Статков завършва ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” през 1977 г. и служи като офицер във ВМС до 1998 г. Сега е изпълнителен директор на „Хлебни и сладкарски изделия” ЕООД – Варна, фирма, известна с производството на продуктите с марката „Лагард”. С друг модел - на голям противолодъчен кораб (БПК проект 63) през 1983 г. той става световен вицешампион.
Моделът на стражеви кораб (фрегата) проект 50, изложен на стълбището към официалното фоайе на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Снимка МВМоделът на стражеви кораб (фрегата) проект 50 (на снимката най-вдясно), който бе изложен в досегашната експозиция на Военноморския музей. Снимката е от фонда на Военноморския музей