начало
избор на брой
"Морски колекции"
И ОЩЕ ЕДИН МОДЕЛ НА МНОГОЦЕЛЕВИЯ КОРАБ „ВАРНА” (SISTER SHIP „БУРГАС”)
В рубриката „Корабомоделизъм” на раздела „Морски колекции” ви представихме последователно три модела на моторния кораб „София”.
Сега ви представяме трети модел и на многоцелевия кораб „Варна” (sister ship „Бургас”). Той бе изложен на откритата на 9 март т.г. в Grand Mall – Варна, мащабна атракция, наречена Grand Aqua City (10 март 2012 г. В Grand Mall – Варна, откриха Grand Aqua City). С изложената колекция от корабни модели колегите от РИМ ни напомниха за произведените във Варненската корабостроителница (КЗ „Георги Димитров”) плавателни съдове през периода 1946 - 1989 г. Само че с избора на модела на „Варна” (IMO: 8518065), организаторите са допуснали една съществена грешка. Многоцелевия кораб „Варна” (sister ship „Бургас”) не е построен във Варненската корабостроителница. Той, заедно с близнака си „Бургас” (IMO: 8518077), са построени в испанската корабостроителница JULIANA GIJONESA под наблюдението на Българския корабен регистър. Затова не е верен и надписът на табелката на модела, че това е 9000-тонен многоцелеви кораб, построен във Варненската корабостроителница през 1988 г. (в действителност „Варна” и „Бургас” са с дедуейт от по 8875 t).
„Варна” и „Бургас” са приети в състава на Параходство „Български морски флот” преди 25 години (през 1987 г.). Сега и двата кораба са продадени на друг корабособственик, като продължават да плават под български флаг и под имената „Варна 5” и „Бургас 3”.
Вероятно и този модел е изработен в моделното ателие на Варненската корабостроителница, където са изработени и останалите модели, представени на изложбата като собственост на Регионалния исторически музей – Варна. Любопитно е да узнаем къде сега са и моделите на двата кораба, които са връчени от завода-производител на корабособственика.
Повече по темата в „Морски вестник”:
Модел на многоцелевия кораб „Варна” (sister ship „Бургас”)
Още един модел на многоцелевия кораб „Варна”
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Модел на многоцелевия кораб „Варна” (sister ship „Бургас”), собственост на Регионалния исторически музей – Варна.