начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОДЕЛ НА ЯХТАТА „КОР КАРОЛИ”
Яхтата „Кор Кароли”, с която през 1976-1977 г. капитан Георги Георгиев (04.06.1930 - 13.05.1980 г.) извърши първото за България самотно околосветско плаване, е емблематична за българската морска история. Там, в историята тя плава и ще плава много по-дълго, отколкото в реалността. Закупена през 1975 г., яхтата скоро след това, водена от капитан Георги Георгиев, участва в регатата „ОСТАР`76”, а по-късно обикаля света. През 1979 г. е предадена за съхранение на Военноморския музей. През есента на 2010 г. бе извършен ремонт на яхтата, която вече имаше и нов покрив. Появяващите се периодично в печата предложения „Кор Кароли” да се върне обратно да плава нямат сериозни основания и по-скоро търсят моментна популярност на авторите им, отколкото могат да предизвикат сериозен обществен дебат. Мястото на „Кор Кароли” е в музея, за да показва на поколенията какво може да постигне един български моряк с една малка яхта серийно производство.
Моделът на яхтата „Кор Кароли”, който ви представяме, е показан във фоайето пред приемната зала на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, Варна. На този етап не можем да съобщим от кого и кога е направен. Най-вероятно моделът на „Кор Кароли” да е сувенирен и да не е участвал в състезания по корабомоделизъм. Разчитаме на нашите читатели да ни помогнат и да
Модел на яхтата „Кор Кароли”, поглед от към кърмата и левия борд.
Модел на яхтата „Кор Кароли”, поглед от към кърмата и десния борд.
Ведета и моторна лодка от Дунавската флотилия. Снимката е от фонда на Военноморския музей – Варна.
Изображение на патрулен катер (ведета) тип „Капитан-лейтенант Минков” е използвано като пропагандно средство при набирането на средства в полза на фонда „Написване на историята на Дунавския флот” през 30-те години на ХХ век. Гипсовата отливка се съхранява във Военноморския музей – Варна.
издирим кой го е изработил. Възможно е той да е някой от служилите школници и матроси в ШЗО (школата за запасни офицери) или в домакинския взвод към ВВМУ корабомоделист. Това, което можем още сега да кажем, е, че моделът е сполучлив и е на точното място - там, където се подготвят бъдещите командни кадри за търговското ни корабоплаване и за Военноморските сили.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата:
Яхта „Кор Кароли”
Пощенска карта за участието на капитан Георгиев в „ОСТАР`76”
Започна ремонтът на яхтата „Кор Кароли”
Военноморски музей: „Яхт сервиз България” поема шефство над „Кор Кароли”