начало
избор на брой
"Морски колекции"
МОДЕЛ НА ПАРАХОДА „АНГЕЛ КЪНЧЕВ”
(ЕКС-„КРОНЩАДТ”)

Моделът на парахода „Ангел Кънчев”, който ви представяме сега, е изработен през 2006 г. от варненската фирма „Вестро” - дъщерна фирма на „Варна Шипинг енд Трейдинг”. Подарен е на Пилотската станция - Варна, и може да бъде видян на първия етаж, още при влизането в Пилотската кула на Пристанище Варна - изток.
Параходът „Ангел Кънчев” е приет в състава на Параходство „Български морски флот” на 19 декември 1967 г. в Иличовск (тогава в СССР, днес -  в Украйна) от български екипаж с капитан Георги Йовев и с главен механик Костадин Петков. Построен е в Белфаст, Ирландия, през 1920 г. В търговския флот на СССР плава под името „Кронщадт”, а според някои български публикации (например в „Морското търговско корабоплаване на Третата българска държава” от Тремол Иванов, Варна, 1996 г., както и в Регистровата книга на Българския корабен регистър от 1972 г.) - при предишния си собственик се е наричал ALSION. Това обаче не се потвърждава от чуждестранните източници.
Според публикация в Journal of the World Shipping Society, Vol. X, No 2-3, February - March, 1956, London, (http://www.worldshipsocietyarchives.com) параходът е построен през 1920 г. като PORT CURTIS от Workman, Clark & Co at Belfast за компанията Commonwealth & Dominion Line. Строителството е извършено под надзора на Lloyd`s Register. През 1936 г. е продаден за 18 000 лири стерлинги на компанията Tower S.S. Co., Ltd и е преименуван на TOWER DALE. През 1937 г. е препродаден на финландската компания J. A. Zachariassen & Co., Nystad и получава името KRONOBORG. През м. юни 1945 г. е конфискуван като военен трофей от Съветската армия и е предаден на търговския флот на СССР, където плава
Моделът на парахода „Ангел Кънчев”. Снимка автора
Силуетът на PORT CURTIS (по-късно „Ангел Кънчев”). Илюстрация: http://www.worldshipsocietyarchives.com
Параходът „Ангел Кънчев”. Илюстрация: shipsnostalgia
PORT CURTIS (по-късно „Ангел Кънчев”).
Илюстрация:
http://iancoombe.tripod.com
под името „Кронщадт”.
Интересното е, че в няколко специализирани интернет-сайта (http://www.shipsnostalgia.com; http://iancoombe.tripod.com/id42.html) се твърди, че последното име на кораба е ALGENEB и че през 1970 г. той е предаден за нарязване на скрап. Очевидно, те се бъркат с парахода „Алгенеб”, получен от СССР също през 1967 г., но за флота на ДТП „Тексим”, който наистина излиза от експлоатация през 1970 г. Параходът „Ангел Кънчев” излиза от експлоатация през 1974 г. и е нарязан на скрап на режището край Шабла. Снимки от този тъжен финал на кораба можете да видите на: http://photoarhiv-todorslavchev.com/?cat=51
Данните на парахода „Ангел Кънчев” са: дължина (макс.) - 140,80 метра; широчина (при мидела) - 17,80 метра; газене - 9,03 метра; дедуейт - 12 127 тона. Парна машина с мощност 3950 к.с. му дава възможност да развива (в края на експлоатацията му) скромната скорост от 8 възла. Екипажът през периода 1967 - 1974 г. е 38 души.
Атанас ПАНАЙОТОВ