начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
И ОБЩИНА ПОМОРИЕ ИЗДИРИ СВОИТЕ КМЕТОВЕ
В Историческия музей в Поморие постъпиха 24 броя рамкирани портрети на кметовете на Поморие след Освобождението до наши дни. Те ще бъдат подредени в музея след  преместването на читалището в новата сграда. Експозицията ще се състои от мемориално табло, проектирано и изпълнено във „Ваколор” – Пловдив. Към него са подредени портрети на всички личности, заемали длъжността кмет, за които са намерени фотоизображения. С това, едно от обещанията на настоящия кмет инж. Петър Златанов, ще бъде изпълнено. За нашите читатели ще напомним, че то беше дадено в началото на мандата му и изпълнението му наложи почти петгодишна работа в българските архиви на привлечените учени и специалисти. Толкова години бяха необходими, за да бъдат установени  документално  47 личности и 77 мандата (кметове, председатели на тричленни комисии и председатели на изпълнителни комитети) на Поморие  (Анхиало). Завършеното  изследване показа, че Поморие не е имал архив на своите кметове.
В едно свое изказване пред общинските съветници, председателят на общинския съвет – Поморие, Янчо Славов дори обвини несправедливо екипа от привлечени експерти, че е „откраднал кметския архив”. Истината се оказа много по-различна. Поморие никога не е имал архив на своите заслужили кметове ...
Днес представяме ПОСТОЯННАТА ЕКСПОЗИЦИЯ „КМЕТОВЕТЕ НА ПОМОРОИЕ (АНХИАЛО) 1884 – 2011”, която ще бъде открита през м. август, по инициатива на Община Поморие.
МОРСКИ ВЕСТНИК поздравява екипа от изследователи и кмета на Поморие
инж. Петър Златанов за успешния край на това родолюбиво начинание. Очакваме такива хубави новини и от останалите черноморски общини, при които тези страници от историята им остават недописани.Мемориално табло за кметовете на Община Поморие след Освобождението до наши дни. Публикува се за първи път!
Портрети с надписи за времето, през което лицата са заемали мандатите си. Те са намерени в българските архиви и лични колекции на наследници и граждани.
Портрети с надписи за времето, през което лицата са заемали мандатите си. Те са намерени в българските архиви и лични колекции на наследници и граждани.
Най-ранно намереният портрет е на ГЕОРГИ АНЕГНОСТИЕВ КАРУЛЕВ - кмет от 1910 до 27 май 1911. Днес негови наследници живеят в Поморие.