начало
избор на брой
"Морски колекции"
Стайко Стайков
В АХТОПОЛ ПОКАЗВАТ КАРТА НА МАКЕДОНИЯ И
ОДРИНСКИЯ ВИЛАЕТ

В навечерието на годишнината от Преображенското въстание, в елитния четиризвезден ахтополски хотел „Невен” създават музейна сбирка за града. Инициативата е на инж. Петър Кънев – председател на Асоциацията на българските печатари, страстен любител на природата в тази част на нашето Южно Черноморие. На малцина е известно, че Петър Кънев е един от учредителите на Програмно-координационния център за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край. Негова е заслугата за издаването на поредицата „Странджанско-Сакарски сборник”, в която са поместени най-новите резултати на българската наука за Странджанското черноморско крайбрежие. Амбицията на председателя на българските печатари е да създаде професионална частна експозиция, която да запълни отсъствието на градския музей в един от най-старите градски черноморски центрове – древния Агатополис. Днес ще Ви представим малко позната, да не кажем и забравена карта – документ: Картата на Македония и Одринския вилает. С нея започва експозицията в един от най-класните хотели на юг от Бургас. Тя е създадена в навечерието на събития, които в една част на Балканския полуостров наричат Илинденско, а в друга Преображенско въстание. Историческият факт е: Странджа въстава, за да помогне на брата роб в Македония. Експонираната карта показва единството на тази територия през 1902 – 1903 г.
Картата на Македония и Одринския вилает е отпечатана в Картографския институт при Генералния щаб в София през 1902 г. Тя е важен исторически и картографски паметник. На нея са запазени сведения за селищната мрежа и българските имена на изчезнали села в Македония, Тракия и Западното Черноморско крайбрежие, преди да настъпят големите принудителни изселвания след Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.) и войните за национално обединение, 1912-1918 г. За сега са известни две версии: в мащаб 1: 500,000 и в мащаб 1: 210,000.
Първата версия се пази на отделни части в Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ (НБКМ) в София (архив Л. Божков). Тя е в сравнително добро състояние, но за пълноценното й възстановяване ДА „Тракия“ на „ГЕОПАН“, в сътрудничество с Главно управление на архивите при МС и НБКМ, предприеха цялостна дигитална възстановка в М 1:500,000.
До този момент от картата са изготвени само две високотехнологични копия по специализирана технология. Едното от тях е по поръчка на ВМРО, а второто - за постоянната експозиция на хотел „Невен” – посветена на историята на Ахтопол, който е в района на военните действия, водени от странджанските въстаници. Работата по възстановката на картата продължава. Тя ще бъде издадена в  специален тиражКАРТА НА МАКЕДОНИЯ И ОДРИНСКИЯ ВИЛАЕТ,
1902 г.
Оригиналът (под формата на отделни фрагменти) се съхранява в НБКМ - София
Картата е начертана и отпечатана в Картографския институт 
при Генералния щаб в София - 1902 г.
©Дигитална възстановка 2002. DA "Thracia” – GEOPAN
Гравюра – Старият Ахтопол. Бъдещата експозиция ще включва и високо технологични копия на някои от най-ценните гравюри на стария Ахтопол. Много от тях са разпиляни по частни колекции, големи европейски художествени галерии или библиотеки.
Поглед към фара на Ахтопол, който малко крайморски хотели могат да предложат.
по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание (1903 г.).
Втората версия в М 1:210 000 е намерена като част от библиотеката на Българската екзархия (под № 3326) и в частната колекция на художника Кл. Атанасов в Бургас. Частната колекция е в много лошо състояние (подлепена върху вестник). Досега е възстановена малка част от нея - фрагмент с района на Приморска Странджа (Царевска община), заселена с бежанци от Тракия. За сега от тази версия (1: 210 000) са известни само 29 листа.
„Картата на Македония и Одринския вилает по най-нови источници“ е създадана през 1902 г. и навършва своята 108 годишнина. На нея има много интересни данни за цялото Черноморско крайбрежие на юг от Варна. Тя се експонира трайно - за първи път след нейната възстановка в М 1:500 000, в хотел “Невен” - Ахтопол. С нея и с експозиция на древните котви, намерени по Черноморието и неизвестни гравюри на града Ахтопол започва изграждането на необичайна, но  насъщно необходим на  културна атракция в най-южния ни морски град.